Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Απευθείας ανάθεση 250.000 ευρώ από Κεραμέως

Αν και πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τότε που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους μαθητές που βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση, το πρόγραμμα, όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί, αλλά το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μία ακόμα απευθείας ανάθεση, ύψους 250.480 ευρώ για την δημοσιότητα του κυβερνητικού προγράμματος παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους μαθητές.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση δεν αφορά καθαυτό το πρόγραμμα επιδότησης μαθητών για αγορά εξοπλισμού (voucher των 200 ευρώ), αλλά την επικοινωνιακή διαχείρισή του από πλευράς του υπουργείου Παιδείας. Το Παρατηρητήριο αναφέρει, ότι η απευθείας ανάθεση γίνεται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ ΑΕ), την ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου που λειτουργεί ως επιτελικό όργανο υποστήριξης υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στην εταιρία INTRAWAY στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα» και περιλαμβάνει τα εξής:
  • την κατάρτιση πλάνου δημοσιότητας,
  • την επικοινωνία-ενημέρωση των δικαιούχων με emails και sms,
  • τη δημιουργία ιστοσελίδας πληροφόρησης,
  • την ενημέρωση των επιχειρηματιών που θα προμηθεύσουν τον εξοπλισμό,
  • τη δημιουργία υπηρεσίας υποστήριξης (help desk)
  • τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών για τη δράση.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η επιλογή της ΚτΠ ΑΕ «γίνεται στον απόηχο των συνεχών απευθείας αναθέσεων που έχει υπογράψει η Νίκη Κεραμέως σε ιδιωτικές εταιρίες ώστε να μη συνδεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με μια ακόμη απευθείας ανάθεση αρκετών χιλιάδων ευρώ» αλλά η απόφαση της ΚτΠ ΑΕ αναφέρει ρητά πως: «Το έργο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Οι δαπάνες του έργου βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020, ΣΑΕ 047 με κωδικό ενάριθμου 2020ΣΕ04700058 (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν. 4763 – ΦΕΚ Α 254/21-12-2020).»
Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία υπενθυμίζει πως παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο, το πρόγραμμα παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει λάβει μια σειρά από αναβολές. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δεδομένου ότι η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά. Παραμένει ασαφές πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα παραλάβουν οι μαθητές τον εξοπλισμό, με τη διανομή να προγραμματίζεται για μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Πρόκειται για οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: