Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μελέτη: Από 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη

Μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο και έχει εξαπλωθεί πλέον σε 100 χώρες του κόσμου, έχει τελικά και σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα από τον αρχικό ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ειδικότερα, αυτή αναφέρει πως η μετάλλαξη, γνωστή ως Β.1.1.7, είναι περισσότερο θανατηφόρα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% μέχρι 100%.
Η έρευνα συνέκρινε τα ποσοστά θανάτου μεταξύ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή έναντι εκείνων που είχαν προσβληθεί με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2.
Η Β.1.1.7 φέρει έναν σχετικά μεγάλο αριθμό αλλαγών στον γενετικό κώδικα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 23 μεταλλάξεις, μερικές από τις οποίες την κάνουν πιο ικανή στην μετάδοση από τις άλλες παραλλαγές. Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από το 40% έως 70%
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο British Medical Journal, αναφέρεται πως η νέα παραλλαγή προκάλεσε το θάνατο 227 ανθρώπων, σε δείγμα 54,906 ασθενών, σε σύγκριση με τους 141 νεκρούς μεταξύ του ίδιου αριθμού ασθενών, που είχαν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές.
«Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εξαπλώνεται γρήγορα, αυτό κάνει το Β.1.1.7 μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Robert Challen, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: