Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για να «τρέξουν» την έκδοση νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά το θετικό σήμα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα με την απόφαση της να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% που είχε φθάσει στις αρχές του μήνα. Στο πιο μακροχρόνιο κομμάτι της καμπύλης, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,14% ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.
Το βιβλίο προσφορών δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει, καθώς τούτο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο είναι πιθανόν η σχετική διαδικασία να δρομολογηθεί από αύριο.
Τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο είχε βγει στις αγορές με 30ετή ομόλογα ήταν πριν από 16 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ.
Στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: