Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!

Κάτι λείπει στο άθροισμα των εκτάσεων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με τελικό αποδέκτη τη Lamda Development και περιγράφονται στο σ.ν. του υπουργείου Οικονομικών ● Πιθανότατα αντιστοιχούν στους «γκρίζους» κοινόχρηστους χώρους ● Την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού καταγγέλλουν δημοτικές παρατάξεις των όμορων δήμων.
Πάνω από 780 στρέμματα, μια έκταση σαν το κατοικημένο κομμάτι της Καισαριανής, αγνοείται από την αριθμητική αποτύπωση στο συμβόλαιο διανομής των 6.000 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά προς τη Lamda Development. Οι «χαμένες εκτάσεις» αναζητούνται μέσα στις 358 σελίδες του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Το περίεργο είναι ότι μέσα στο συμβόλαιο αυτό, ενώ αποτυπώνονται εξαντλητικά οι ζώνες πολεοδόμησης, τα 86 οικοδομικά τετράγωνα μέσα στα οποία η Lamda Development θα χτίσει περίπου 11.000 κατοικίες, οι ζώνες ανάπτυξης που θα περιλάβουν άλλες δραστηριότητες όπως το καζίνο και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων, βγαίνει ένα άθροισμα συνολικά 5.220 στρεμμάτων, παρότι στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Μάρτιο του 2018, όπως και σε όλες τις δημόσιες αναφορές, η έκταση της επένδυσης μετράται σε 6.008 στρέμματα.
Το «κενό» αυτό εντοπίστηκε από το επιτελείο της Πέτης Πέρκα, που είναι και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου. Οι συνεργάτες της χρειάστηκε να μετρήσουν όλα τα ακίνητα που περιγράφονται στη σύμβαση και να τα συγκρίνουν με τις ρυθμίσεις του ΣΟΑ και της τροποποιητικής σύμβασης με τη Lamda που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της έκτασης χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Εκείνες που θα αποκτήσει η Lamda για πάντα (1.797 στρέμματα)
Εκείνες που αποκτά η Lamda για 99 χρόνια (δικαίωμα επιφανείας) και θα επιστραφούν στο Δημόσιο (2.726 στρέμματα)
Εκείνες που μένουν στο Δημόσιο και είναι οι χώροι που αποκαλούνται κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και κοινωνικής ανταποδοτικότητας (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.).
Εντελώς «τυχαία», το κενό των 787 στρεμμάτων προέρχεται ολόκληρο από τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι συμποσούνται στα 696 στρέμματα αντί να πλησιάζουν τα 1.500. Πιθανολογείται ότι τα στρέμματα αυτά βρίσκονται κρυμμένα πίσω από ακίνητα που κατονομάζονται αλλά δεν αποτιμώνται σε στρέμματα και είναι: 11 δρόμοι, 4 ρέματα και ένα γεωτεμάχιο στη «γειτονιά των Τραχώνων», τη μία από τις 6 ζώνες πολεοδόμησης που περικυκλώνουν το πρώην αεροδρόμιο.
■ «Αν ήταν να τεμαχίσουμε σε οικόπεδα το Ελληνικό, γιατί να παραχωρηθεί χωρίς να υπάρχουν οφέλη για το Δημόσιο και γιατί να απεμπολήσουμε τον μοναδικό εναπομείναντα ελεύθερο χώρο της Αττικής;» αναρωτιούνται σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις παρατάξεις των όμορων δήμων «Ανατροπή στη Γλυφάδα», «Ανω - Κάτω στο Καλαμάκι» και «Δημοκρατική Συν-πόρευση Ελληνικού – Αργυρούπολης», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί επιτρέποντας την οικοπεδοποίηση και τη μεταβίβαση στοιχείων εν αγνοία του ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς συναίνεση του Δημοσίου.
 
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: