Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαζόμαστε με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μετά την αναστολή της χρήσης του ως προληπτικό μέτρο σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.
Η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα τις ακολούθησε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία.
Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασαν χθες, Πέμπτη, υπερασπιζόμενες ένα «ασφαλές» και «αποτελεσματικό» εμβόλιο.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση.
«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
«Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.
Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Γερμανία: Ασφαλές το εμβόλιο της ΑstraZeneca κατά της Covid-19
Ασφαλές θεωρούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χορήγησή του.
«Ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα υποδεικνύει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους, ακόμη και έπειτα από όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί», δήλωσε ο κ. Σπαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψιν και εξετάζονται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ». «Λυπάμαι για το γεγονός ότι κάποιες χώρες της ΕΕ διέκοψαν την χορήγησή του. Θεωρώ σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία και το ζήτημα είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των παρενεργειών», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Ο καθηγητής Βίλερ από την πλευρά του τόνισε ότι στη Γερμανία η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου αποφασίστηκε αφότου οι αρμόδιες αρχές είχαν ελέγξει όλα τα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για στατιστικά μεγάλη διασύνδεση» των προβλημάτων με το εμβόλιο. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Γερμανία πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 900.000 άνθρωποι. Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής και, όταν εμβολιάζουμε ηλικιωμένους, είναι φυσικά σαφές ότι υπάρχει μια χρονική σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και ενδεχόμενου θανάτου ενός ηλικιωμένου. Αυτό είναι καθαρή στατιστική. Είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: