Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κυβερνητικό «όχι» στην τροπολογία για έκτακτο βοήθημα στους δικηγόρους

Εν μέσω περιόδου όπου τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των δικηγόρων– η κυβέρνηση απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες, τροπολογία που προώθησε η αντιπολίτευση για έκτακτο βοήθημα μέχρι 800 ευρώ προς τους δικηγόρους.
Την τροπολογία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δ. Καλαματιανός, Κ.Ζαχαριάδης, Σπ. Λάππας, Γ. Παπαηλιού, Γ. Ραγκούσης, Ι. Σαρακιώτης και προέβλπε την καταβολή «εφάπαξ χορηγήματος 800 ευρώ» για όσους ασκούν τα συγκεκριμένα νομικά καθήκοντα από 15 Μαρτίου του 2020 έως 15 Μαρτίου του 2021, με το ποσό να είναι αναλόγως μειωμένο για όσους έχουν την ιδιότητα αυτή για μικρότερο χρονικό διάστημα (αλλά όχι μικρότερο των 400 ευρώ).
Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλου μετά την απόρριψη της εν λόγω τροπολογίας, κάνοντας λόγο για απαξιωτική στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στο δικηγορικό σώμα.
«Χωρίς καν να αναφέρει έστω ένα λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σήμερα στη Βουλή απέρριψε την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή έκτακτου χορηγήματος έως 800 ευρώ, στους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την υποκρισία και την αδιαφορία της απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικηγόροι και γενικά οι επιστήμονες της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτήρισε ως «αναξιόπιστη» την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι».
Μάλιστα, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, «λόγω της αναξιόπιστης και προσβλητικής συμπεριφοράς του έναντι του δικηγορικού σώματος, για το ζήτημα των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τους χειρισμούς του για το χορήγημα ΟΑΕΔ και την παράλειψη επιστροφής από τον ΕΦΚΑ προπαρακρατηθεισών ασφαλιστικών εισφορών στην πηγή, μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών έτους 2020».
Η δήλωση του Θ. Ξανθόπουλου
«Απαξιωτική η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στο δικηγορικό σώμα - Απέρριψε χωρίς καμία αιτιολογία, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτο χορήγημα 800 ευρώ»
Χωρίς καν να αναφέρει έστω ένα λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σήμερα στη Βουλή απέρριψε την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή έκτακτου χορηγήματος έως 800 ευρώ, στους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
Με την απαξιωτική αυτή στάση της απέναντι στο δικηγορικό σώμα, που η μεγάλη του πλειοψηφία έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την υποκρισία και την αδιαφορία της απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικηγόροι και γενικά οι επιστήμονες της χώρας.
Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι παντελώς ανεπαρκή. Ακόμη και το έκτακτο χορήγημα των 400 ευρώ, από πόρους που οι ίδιοι οι επιστημονικοί φορείς δημιούργησαν με εισφορές τους, με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί, χορηγείται τελικά σε ένα μικρό μέρος των δικαιούχων και χαρακτηρίζεται από τους ίδιους του επιστημονικούς φορείς «κοροϊδία» που προσβάλει την αξιοπρέπεια τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει σε προτάσεις μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των δικηγόρων και των επιστημόνων που έχουν πληγεί τον τελευταίο χρόνο, από τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Ήδη κατατέθηκε αναφορά, στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας, με βάση το κοινό έγγραφο των Επιστημονικών Φορέων, με το οποίο επαναλαμβάνεται το αίτημα στήριξης. Όσο και αν η Κυβέρνηση φυγομαχεί, στο τέλος θα λογοδοτήσει.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: