Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η χειρότερη επιλογή στο τιμόνι του ΟΟΣΑ

Ο Κόρμαν είναι ένας πολιτικός γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε.
Ο ακραία νεοφιλελεύθερος Αυστραλός Ματίας Κόρμαν εξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από τους πρεσβευτές αυτού του Οργανισμού που αριθμεί 37 μέλη, παρά τις έντονες επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και συνδικάτων.
Πρώην υπουργός Οικονομίας, ο Κόρμαν, ηλικίας 51 ετών, εξελέγη «με μικρή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής αντιπροσωπειών», έναντι της 53χρονης Σουηδής Σεσίλια Μάλμστρεμ, πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Εμπόριο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΟΟΣΑ.
Η ψηφοφορία πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο, το διευθυντικό όργανο του ΟΟΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη. Ο νέος γενικός γραμματέας που αντικαταστατά τον σημερινό Aνγκελ Γκουρία, καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουνίου για μια πενταετή θητεία.
Έντονες αντιδράσεις
Σε κάθε περίπτωση, στην ηγεσία του ΟΟΣΑ αναρριχάται ένας πολιτικός που είναι γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε ως μέλος της αυστριαλιανής κυβέρνησης Aμποτ-Τούρνμπουλ και Μόρισον.
Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Λούκα Βιζεντίνι, είπε για αυτόν: «Eίναι πρώην υπουργός της Αυστραλίας, γνωστός για την απαράδεκτη θέση του σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Είναι, επίσης, νεοφιλελεύθερος και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πρόσφατες προοδευτικές εξελίξεις που σημειώνονται στον ΟΟΣΑ».
Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της φορολόγησης, θα είναι στο επίκεντρο της θητείας του επικεφαλής του «κλαμπ των πλουσίων» - τα μέλη του οποίου αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αρκετές ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν εκφράσει σε επιστολή προς τον ΟΟΣΑ τη «μεγάλη ανησυχία» τους σε σχέση με τον Αυστραλό και η Greenpeace κατήγγειλε έναν «φρικτό» απολογισμό τον τομέα του κλίματος όταν ήταν υπουργός.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΟΟΣΑ, ο Κόρμαν επωφελήθηκε από τη βούληση του Οργανισμού που διαδέχθηκε το Σχέδιο Μάρσαλ να ανοιχτεί στην Ασία και μπόρεσε να «δώσει υποσχέσεις για περιβαλλοντικά θέματα».
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή Κόρμαν αναμένεται να αποτελέσει πισωγύρισμα για τον Οργανισμό, ο οποίος κατά τη θητεία Γκουρία έβαλε υψηλά στην ατζέντα του τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα για την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες-μέλη του.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: