Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το «διάτρητο» ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις

Υπερψηφίστηκε απόψε, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους πολύ μεγάλους εργολάβους να σαρώνουν τα έργα, να τα επιβλέπουν και επιμετρούν οι ίδιοι και να αποκτούν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπέρ του ν/σ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (158 ψήφοι υπέρ), ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (140 ψήφοι κατά, σε σύνολο 298 βουλευτών).
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν αψήφησε μόνο τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά αγνόησε και τις επισημάνσεις που έκαναν τρεις επίσημοι φορείς του κράτους. Ειδικότερα, χθες δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με πλήθος επισημάνσεων κυρίως για τις περιοχές Natura (άρθρο 219) και την επίβλεψη των έργων από ιδιώτες (άρθρο 57). Είχαν προηγηθεί σαφείς τοποθετήσεις από την Επιτροπή Φύση 2000 και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).
Σήμερα, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε προς τους κυβερνώντες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ερχεστε με τον πιο χυδαίο πελατειακό τρόπο να κάνετε εξυπηρετήσεις. Έχετε αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα πλιάτσικο και ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Δώσατε τη δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων κάθε είδους. Σε όλη τη δημόσια διοίκηση επικράτησε ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε τον κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται το όριο «των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών».
Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αυτό προβλέπει «εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων» και ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του κράτους.
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις είναι μία ακόμα ψηφίδα, ένα ακόμα πετραδάκι, ένα ακόμα κομμάτι του παζλ του μεγάλου πλιάτσικου που ξεκίνησε το 2010, αλλά σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη σπάει όλα τα ρεκόρ», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Από τη συζήτηση δεν απουσίαζαν οι υψηλοί τόνοι, καθώς και οι συγκρούσεις, όπως αυτή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη (που «αντικατάστησε» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν απών) και του Γιάνη Βαφουράκη. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι είναι η προσωπική τραγωδία του πρωθυπουργού, με τον υπουργό να του καταλογίζει... «πολλές ουρανομήκεις ανοησίες».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: