Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ο ΟΣΕΘ γίνεται δεύτερος... ΟΑΣΘ

Ιδιωτικοποιήσεις μόνιμες και με τη βούλα. ● Ο –ευρισκόμενος σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία– ΟΑΣΘ, που σήμερα εξακολουθεί σταθερά να κυκλοφορεί καθημερινά όχι περισσότερα των 110 παλαιών ιδιόκτητων οχημάτων και περίπου 200 εκ των νεότερων (μισθωμένων κ.λπ.), αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης για διαγωνισμούς μακροχρόνιας ανάθεσης στα ΚΤΕΛ.
Τζάμπα πήγε η διαφήμιση. Ο ΟΑΣΘ δεν τα έχει 500, όπως κόμπαζε η διοίκησή του, αλλά… μόλις 300 τα λεωφορεία του και, για την ακρίβεια, τα 110 μόλις είναι δικά του, διότι τα άλλα 200 είναι μισθωμένα! Επιπλέον, είναι σε πλήρη αδυναμία να… τα κάνει 500 και γι' αυτό έχει απολέσει ολοκληρωτικά τη δυνατότητα διαχείρισης των 25 περιαστικών γραμμών, τις οποίες θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και o οποίος έχει αναθέσει αυτές τις γραμμές στα ΚΤΕΛ.
Η ιδιωτικοποίηση είναι, εν ολίγοις, μόνιμη, καθώς ο ΟΣΕΘ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για διαγωνισμό μακροχρόνιας ανάθεσης αυτού –προσώρας– του έργου, είναι ήδη δηλαδή ένας… δεύτερος ΟΑΣΘ.
Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει καθαρά, τόσο καθαρά που δεν υπάρχουν καν υπόνοιες παρερμηνείας, η πράξη 103/2022 του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία εγκρίθηκε –από 17.3.2022 έως 31.12.2022 – η ανάθεση της παράτασης της σύμβασης που έχει ο ΟΣΕΘ με την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. (συνεργάζεται με τα ΚΤΕΛ Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς).
Τα 4 ΚΤΕΛ εξυπηρετούν τις γραμμές αυτές με 123 αστικά λεωφορεία και 330 εργαζόμενους, ενώ, αν προσθέσουμε και τη δεύτερη ανεξάρτητη σύμβαση για 6 περιαστικές γραμμές, που επίσης εκτελούν τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης από τις 16.5.2019 (27 λεωφορεία, 86 εργαζόμενοι), τότε προκύπτει ότι συνολικά τα ΚΤΕΛ καλύπτουν τo σύνολο της περιφέρειας Θεσσαλονίκης με 150 οχήματα και 416 εργαζόμενους.
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση που εγκρίθηκε προχθές παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα («Εφ.Συν.» 9.2.2022, «Κινδυνεύει να μείνει χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη»), καθώς ο ΟΣΕΘ διεκδικεί από τον ΟΑΣΘ 8 εκατομμύρια ευρώ και, κάνοντας ρελάνς, ο ΟΑΣΘ απάντησε με εξτρά χρεώσεις –άνω του 1 εκατ.– στα ΚΤΕΛ. Ο ΟΣΕΘ όμως βρήκε τη λύση, παρέκαμψε το πρόβλημα –ενώ συνεχίζει τις αξιώσεις προς τον ΟΑΣΘ– και στην ουσία κηρύχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο μόνος αρμόδιος επί του συνόλου του συγκοινωνιακού έργου στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, έγινε δηλαδή δεύτερος ΟΑΣΘ, αφού ο πρώτος, μεθοδικά, έριξε «λευκή πετσέτα».
Αποσπάσματα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Η περιγραφή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει αμφιβολίες: «Ωστόσο o –ευρισκόμενος σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία– ΟΑΣΘ σήμερα, παρά την ενίσχυση του στόλου του, εξακολουθεί σταθερά να κυκλοφορεί καθημερινά μη ικανοποιητικό αριθμό οχημάτων: όχι περισσότερα των 110 παλαιών ιδιόκτητων οχημάτων και περίπου 200 εκ των νεότερων (μισθωμένων κ.λπ.). Δηλαδή κυκλοφορεί, για λόγους οι οποίοι εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων και των εν τοις πράγμασι δυνατοτήτων του, μόλις 300 - 310 οχήματα ημερησίως (...), ήτοι μόλις το 60-70% του απαιτούμενου λειτουργικού στόλου [που οφείλει να ανέρχεται σε (500) περίπου οχήματα σε καθημερινή λειτουργία]. Σε περίπτωση κατά την οποία επιτρέψει να λειτουργεί τις (25) γραμμές που σήμερα είναι επιφορτισμένο να διεξάγει το ΚΤΕΛ, είναι βέβαιο ότι η εξυπηρέτηση θα καταρρεύσει. Κατά συνέπεια, είναι αιτιολογημένη και απολύτως αναγκαία η εξακολούθηση παροχής υποστηρικτικού προς τον ΟΑΣΘ έργου για ικανό περαιτέρω διάστημα».
Κι ακόμη χειρότερα «…η επιπλέον δε ανάληψη από τον ΟΑΣΘ των έως σήμερα εξυπηρετούμενων από την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης γραμμών θα έθετε εν κινδύνω τη συνολική λειτουργία του έργου της αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για το κρίσιμο διάστημα έως την 31.12.2022»!
H ημερομηνία αυτή, όμως, «συμπίπτει με την επί του παρόντος ισχύουσα απώτατη ημερομηνία που διατηρεί o ΟΑΣΘ το προσωρινό δικαίωμα εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (άρθρο 26 ν. 4482/2017, όπως παρατάθηκε έως 31.12.22 με το ά. 41 παρ. 4 v. 4640/2019)». Οπότε, λέει το Ελεγκτικό, μη μου ξαναφέρετε επέκταση σύμβασης, κάντε διαγωνισμό για πολυετή ανάθεση, αφού «η αρμόδια αρχή οφείλει εγκαίρως και προ της λήξης της ελεγχόμενης σύμβασης να μεριμνήσει, μέσω ορθολογικού σχεδιασμού και προγραμματισμού των δράσεών της, για την κάλυψη των τακτικών αναγκών μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς συνολικά χωρίς την ανάγκη προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία του άρθρου 269 του ν. 4412/2016».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε στη διάθεσή του όχι μόνο την πρόταση του ΟΣΕΘ, την οποία δέχθηκε, αλλά και τις παρατηρήσεις του ΟΑΣΘ και το υπόμνημα του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, το οποίο προσκόμισε ουσιαστικά τη «γνωμοδότηση Κουκιάδη – Χρυσόγονου», ζητώντας να μην παραχωρηθούν οι γραμμές στα ΚΤΕΛ. Είναι γνωστό, όμως, ότι σε αυτά τα ζητήματα οι τεχνικές γνωμοδοτήσεις έπονται, αφού προηγείται η πολιτική επιλογή.
Την οποία από ό,τι φαίνεται έχει προκρίνει και μεθοδεύσει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθιστώντας αρχικά άχρηστο ολόκληρο τον στόλο του ΟΑΣΘ, για να ξαναβάλει στο παιχνίδι τους ιδιώτες. Σε δεύτερη φάση –ή νωρίτερα– θα εξαερωθεί πλήρως και ο ΟΑΣΘ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση όλου του έργου ο ΟΣΕΘ, ο οποίος έχει προμηθευτεί λογισμικό (64.000 ευρώ) και κάνει ήδη προσομοιώσεις δρομολογίων στις αναδιαρθρωμένες γραμμές που θα προκύψουν όταν (πότε;) αρχίσει η λειτουργία του μετρό.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: