Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Με το «μπλοκ του νότου» η Ελλάδα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου συντάχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Μετά το πέρας της μαραθώνιας και γεμάτη εντάσεις Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ακόμα μια φορά ήταν κατώτερη των περιστάσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων λέγοντας πως «συμπεριληφθεί ρητή αναφορά για επιλογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν».
Ωστόσο, την ίδια ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις χώρες που θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών» και τόνισε πως «παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» και παρέπεμψε στις προτάσεις που θα υποβάλει η κομισιόν εντός του Μαΐου.
Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου» και πως «παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας».
Τέλος, μετξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και έκανε γνωστό πως έχει συγκαλέσει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την προσεχή Δευτέρα. «Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση», τόνισε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: