Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Financial Times: Συμφωνία - "μαμούθ" Ευρώπης - ΗΠΑ για παροχή φυσικού αερίου

Απεξάρτηση από το Ρωσικό, εξάρτηση από το Αμερικανικό...
Μια μεγάλη συμφωνία για παροχή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία πρόκειται να ανακοινώσουν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιούν ένα σχέδιο για την παροχή 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2022.
Βάσει των λεγομένων τριών ειδικών που επικαλούνται οι Financial Times η παραπάνω συμφωνία στοχεύει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΕ από τη Ρωσία τη στιγμή που το μπλοκ προσπαθεί να μειώσει έως και κατά τα 2/3 τις εισαγωγές του από τη χώρα.
Πρακτικά η ΕΕ σκοπεύει στην αντικατάσταση των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευελπιστούν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ΕΕ "μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο" και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύει να συζητήσει με τον Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
"Αύριο, θα συζητήσω με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πώς να δώσουμε προτεραιότητα στις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες", δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν "Στόχος μας είναι να έχουμε μια δέσμευση για πρόσθετες προμήθειες για τους επόμενους δύο χειμώνες".
Παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει ήδη από φέτος μονάδες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια προσπάθεια της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: