Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

«Στα μουλωχτά ψηφίστηκε η κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών ΕΣΥ»

«Σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών πέρασε διάταξη, η οποία στην ουσία καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ», κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και πρώην υπουργός.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε το γεγονός ότι με συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται οι γιατροί του ΕΣΥ, μετά από μια πενταετία, να υπόκεινται σε κρίση και μετά να μονιμοποιούνται.
«Μετά το τέλος της 5ετούς εργασίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και ο γιατρός του ΕΣΥ επαναπροσλαμβάνεται εφόσον τηρεί τα κριτήρια, τόνισε ο Τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Όχι μόνο δε βελτιώνετε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά καταργείτε και την ασφάλεια της μονιμότητας των γιατρών. Αναιρείτε την προοπτική μόνιμης ένταξης τους στο ΕΣΥ. Πείτε το καθαρά ότι θέλετε να συμβάλετε με ιδιώτες γιατρούς. Οριστικά και αμετάκλητα δώσατε τη χαριστική βολή. Επιλέγετε τη γραμμή που οδηγεί στη πλήρη υπονόμευση και αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Είναι η στρατηγική του ανοίγματος της αγοράς για να αγοράζουμε γιατρούς. Αυτή είναι η ιδεολογική διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Η καταγγελία του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 - 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος». Και μάλιστα αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός. Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ.) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (ΝΠΙΔ αντί για ΝΠΔΔ) και την αναίρεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, που ήδη συζητείται ανοικτά, θα δώσει στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ τη «χαριστική βολή». Είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους γιατρούς του και να το διαλύσει. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές κατά του δημόσιου τομέα υγείας και είναι απολύτως εξαρτημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε από τη Μίνα Γκάγκα
Χωρίς επί της ουσίας να διαψεύσει την καταγγελία Ξανθού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέρριψε τα όσα αποκαλύπτει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναιρέσει την μονιμότητα των γιατρών και επέμεινε στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
«Το υπουργείο Εσωτερικών κανονίζει ποιοι και πόσοι μπαίνουν στο Δημόσιο», αντέτεινε η Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να αξιολογούνται στο τέλος της πενταετίας οι γιατροί, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να γίνεται καλύτερο.
«Με τη διάταξη δίνουμε πέντε χρόνια το δικαίωμα σε γιατρούς να εργαστούν, για να δούμε στο τέλος πόσο καλός είναι και να αξιολογηθεί για την εργασία του. Ταυτόχρονα, τα αυξημένα μόρια που παίρνει τον ενισχύουν στην επαναπροκήρυξη της θέσης, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα και συμπλήρωσε:
«Αυτά τα πράγματα πρέπει να βάλουμε στο ΕΣΥ. Η μονιμοποίηση πρέπει να γίνεται με αξιολόγηση ώστε να υπάρχει δυνατότητα να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Η Βουλή και κάθε κυβέρνηση είναι διαχειριστής των χρημάτων των φορολογουμένων. Πρέπει να κάνουμε χρηστή διαχείριση. Έχουμε νησιά που το χειμώνα δεν έχουν κόσμο και το καλοκαίρι φθάνουν στις 80.000. Ποια είναι η λύση; Να προσλάβουμε γιατρούς που οκτώ μήνες θα κάθονται και θα πληρώνονται ή να πάμε με επιλογές από τον ιδιωτικό τομέα και να καλύψουμε τις προσωρινές ανάγκες;».
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατά ομήρους τους συμβασιούχους για αυτό δεν τους νομιμοποιεί, η κ. Γκάγκα αντέτεινε ότι «όσοι εργάζονται στη πανδημία και κίνητρα και παροχές τους δίνονται και ταυτόχρονα μαζεύουν μόρια για τις προκηρύξεις διαγωνισμών για κάλυψη κενών θέσεων».
«Αν δημιουργούμε στεγανά εμείς και οι ασθενείς, θα τα πληρώσουμε. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, με ιδιώτες γιατρούς, όπου χρειάζεται. Πρέπει να δούμε με γνώμονα τι είναι καλό και βιώσιμο για όλους μας.
Το ΕΣΥ πρέπει να είναι βιώσιμο, ευέλικτο εξελίξιμο. Και αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα. Όλοι μαζί πρέπει να το δούμε ουσιαστικά, να μην χανόμαστε με τα μη ουσιώδη ώστε να προχωρήσουμε σε καλύτερο προγραμματισμό», επέμεινε.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και ΚΚΕ μαζί με ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: