Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Πολιτικές κόντρες για τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ • Για «διάψευση των ισχυρισμών Τσίπρα» μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος • «Το "θαύμα " Μητσοτάκη κράτησε μόλις 24 ώρες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ασφυκτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση για το θέμα της ενέργειας και η εξαγγελλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζουν να δημιουργούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη που θα διαπιστωθούν, ανακοινώνοντας μια απόφαση στην οποία ήταν αντίθετος το προηγούμενο διάστημα και η οποία θα έπρεπε να υλοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Σημειώνεται ότι η πρόταση για φορολόγηση συστήνεται επισήμως και από την Ε.Ε., ενώ επτά κράτη την εφαρμόζουν ήδη μεμονωμένα.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ακόμη έναν όρο που παραπέμπει ευθέως σε «μαγείρεμα στοιχείων», λέγοντας ότι θα γίνει σύγκριση των κερδών με εκείνα προηγούμενων ετών, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα δούμε τους ισολογισμούς του 2021, δυσκολεύοντας έτσι περαιτέρω την κατάσταση (καθώς αφενός η φορολόγηση σταματά στα κέρδη μέχρι τις 31/12/2021, αφετέρου η λογιστική αποτύπωση σε έναν ισολογισμό μπορεί να «κρύψει» τα υπερβάλλοντα κέρδη).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κέρδη 900 εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ, όπως ανέφεραν και πλήθος δημοσιευμάτων στο προηγούμενο διάστημα, ενώ απέρριψε τη χρήση των ισολογισμών: «Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας το πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα», είπε, επικαλούμενος και στοιχεία βάσει των οποίων τα ουρανοκατέβατα αυτά κέρδη έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιούλιος 2021-Φεβρουάριος 2022.
Κόντρας συνέχεια
Σήμερα, λοιπόν, η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στον τρόπο προσδιορισμού «της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits)», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΡΑΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «διάψευση των ισχυρισμών του κ. Τσίπρα για υπερκέρδη 1,4 δισ.». Υποστήριξε επίσης ότι ο Αλ. Τσίπρας «είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος», καθώς και ότι «οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».
«Το "θαύμα " Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει την ύπαρξη υπερκερδών και αισχροκέρδειας, κράτησε μόλις 24 ώρες», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τονίζοντας πως «σήμερα προφανώς κατόπιν πιέσεων των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, έβαλε άρον-άρον τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να μας πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι η ΡΑΕ τα συγκεντρώνει ακόμα» και προσθέτοντας με νόημα:
«Ας το πει αυτό στους πολίτες που βλέπουν τους λογαριασμούς που φτάνουν κάθε μήνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.»
Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις:
Η ανακοίνωση της ΡΑΕ
«για την εξέταση των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits)»
Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού της Παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συλλέγει τα εξής:
  1. στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,
  2. στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  3. στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.
Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits), λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ.
Τα οικονομικά αποτελέσματα (Profits & Losses – P&L) ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί ανά περίοδο κατανομής (1 ώρα για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά και 15 λεπτά για την Αγορά Εξισορρόπησης). Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς.
Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021.
Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων. Παράλληλα, η ΡΑΕ προβαίνει στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεθοδολογία εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού.
Τέλος, η ΡΑΕ εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ACER για ex-ante ρύθμιση για δυναμικό τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών και εισαγωγής ex-ante ρύθμισης για power mitigation, στα πρότυπα των ώριμων Αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δήλωση Οικονόμου
«για τη διάψευση των ισχυρισμών του κ. Τσίπρα για υπερκέρδη 1,4 δισ.»
Η ΡΑΕ, την οποία επικαλείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην Κυβέρνηση για “ουρανοκατέβατα κέρδη” ύψους 1,4 δισ. ευρώ και πως η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια.
Η ΡΑΕ δηλώνει ρητά ότι “βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων”, ώστε, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, να προχωρήσει στην “ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών”. Κανένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει στο χρόνο και στη δύναμη της αλήθειας. Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ, ο κ. Τσίπρας είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος. Οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τον οποίο και προσπάθησε για ακόμη μια φορά να εξαπατήσει από βήματος Κοινοβουλίου.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η κοινωνία. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται με πράξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το "θαύμα " της φορολόγησης των υπερκερδών κράτησε 24 ώρες»
Το "θαύμα " Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει την ύπαρξη υπερκερδών και αισχροκέρδειας, κράτησε μόλις 24 ώρες.
Σήμερα προφανώς κατόπιν πιέσεων των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, έβαλε άρον-άρον τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να μας πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι η ΡΑΕ τα συγκεντρώνει ακόμα.
Ας το πει αυτό στους πολίτες που βλέπουν τους λογαριασμούς που φτάνουν κάθε μήνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη παρακολουθεί και καταγράφει την αύξηση των τιμών από τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ξεπερνούν το 1,4 δισ.
Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που αρνείται την ύπαρξη υπερκερδών και δείχνει με τρόπο ξεδιάντροπο ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προστασία των συμφερόντων των εταιρειών, και όχι των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: