Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Όργιο αισχροκέρδειας: Οι πάροχοι αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια σε λογαριασμούς ρεύματος

Σε όργιο αισχροκέρδειας επιδίδονται ορισμένοι πάροχοι ενέργειας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί την αυθαιρεσία που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά στην απόγνωση.
Πολίτες που επέλεξαν να κάνουν σταθερό συμβόλαιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, διαπιστώνουν αιφνιδιαστικά σύμφωνα με πολλές καταγγελίες ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ο πάροχος προχώρησε σε μονομερή και αυθαίρετη αλλαγή των όρων του συμβολαίου.
Οι πάροχοι ρεύματος, δηλαδή, μετατρέπουν αυθαίρετα το καθεστώς τιμολόγησης από σταθερό σε κυμαινόμενο προσθέτοντας στον υπολογισμό της αξίας του ηλεκτρικούς ρεύματος τη ρήτρα αναπροσαρμογής και εκτοξεύοντας έτσι στα ύψη τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
Οι πάροχοι επικαλούνται άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που επιτρέπει την τροποποίηση των όρων της σύμβασης «για σπουδαίο λόγο, όπως, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού». Χαρακτηρίζοντας «σπουδαίο λόγο» την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος αλλάζουν τα συμβόλαια. Δηλαδή επικαλούνται τη νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι κυβερνώντες προχωρώντας… «νόμιμα» σε ληστρικές αυξήσεις.
Μάλιστα ορισμένοι πάροχοι προχωρούν σε μια προειδοποίηση και αν δεν την αντιληφθεί ο πελάτης, θεωρούν πως συναίνεσε στην αλλαγή του τιμολογίου!!!
Να σημειωθεί ότι ο πάροχος οφείλει, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που ανέδειξε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της, να ειδοποιήσει 60 ημέρες πριν τον πελάτη για τη μονομερή αλλαγή της σύμβασης, όμως η ειδοποίηση είναι δυσδιάκριτη καθώς εμφανίζεται στα ψιλά γράμματα του λογαριασμού και δεν γίνεται αντιληπτή από τους καταναλωτές.
Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές εν αγνοία τους να δίνουν σιωπηλή συγκατάθεση και στη συνέχεια όταν αντιλαμβάνονται την μονομερή μετατροπή των όρων του συμβολαίου τους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αν και η ΡΑΕ γνωρίζει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η απόφαση δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: