Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Γιατί κοροϊδεύει ο Μητσοτάκης όταν λέει ότι θα φορολογηθεί το 90% των υπερ-κερδών του καρτέλ της ενέργειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνοντας την κοροϊδία σήμερα από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι… ίδιες οι εταιρίες θα καθορίσουν ποιο είναι το υπερβάλλον κέρδος τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνοντας την κοροϊδία σήμερα από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι… ίδιες οι εταιρίες θα καθορίσουν ποιο είναι το υπερβάλλον κέρδος τους που πρέπει να φορολογηθεί, ενώ η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί άμεσα στους ελέγχους, άρα και την πολιτική ευθύνη για το αποτέλεσμά τους!
Επικοινωνιακό πυροτέχνημα έστησε με την σημερινή δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή προκειμένου να κατευνάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος. Μάλιστα την δήλωση του αυτή φρόντισε να την αποδομήσει ο ίδιος με το υπόλοιπο περιεχόμενο των παρεμβάσεών του. Είπε άλλωστε με σαφήνεια ότι τα «υπερκέρδη» των εταιριών θα τα ορίσουν… οι ίδιες με τις εκθέσεις των ιδιωτών ορκωτών λογιστών που θα έχουν προσλάβει.
Στην δευτερολογία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για τις επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ) πως «στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό». Πρόσθεσε όμως ότι τα ποσά αυτά «πρέπει να τα δούμε, να τα βεβαιώσουμε και στη συνέχεια να τα φορολογήσουμε»…
Στην συνέχεια ήταν ακόμα πιο… κατατοπιστικός. Είπε «αρμόδιοι δεν είμαστε εμείς να το κρίνουμε. Αρμόδιοι για τις δημοσιευμένες καταστάσεις του ‘21 θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και τελικά η ΡΑΕ η οποία θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη τεχνική άσκηση για να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη». Δηλαδή, πρακτικά, διευκρίνισε ότι οι εταιρίες θα αποφασίσουν μόνες τους ποια είναι τα υπερκέρδη τους, που θα τα ελέγξει μια… ανεξάρτητη αρχή που δεν έχει δώσει δείγματα ουσιαστικών παρεμβάσεων στην αγορά και, φυσικά, η κυβέρνηση δεν θα είναι υπεύθυνη για το αποτέλεσμα των ελέγχων. Ο προσδιορισμός, δε, των υπερκερδών, φάνηκε από το κλίμα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ότι θα ολοκληρωθεί μετά από αρκετό καιρό ενώ θα αφορά μόνον την περσινή χρονιά.
Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε, μάλιστα, το αν υφίσταται αισχροκέρδεια στην αγορά από τα ντόπια καρτέλ. Όπως είπε «τα μεγάλα υπερκέρδη είναι στους πρωτογενείς πωλητές και παραγωγούς φυσικού αερίου» και πως το βασικό πρόβλημα «είναι η πρωτογενής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην χονδρική αγορά. Με άλλα λόγια — είπε — αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν φυσικό αέριο: η Ρωσία, οι χώρες που πουλάνε LNG. Εμείς εδώ στην Ευρώπη, δυστυχώς, είμαστε καταναλωτές και διαμεσολαβητές»…
Για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία για την… αξία της παρέμβασής του πρόσθεσε ότι ακόμη και αν υπάρξει φορολόγηση υπερκερδών «μην έχετε καμία αυταπάτη ότι αυτό, ως δια μαγείας, θα κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα και ξαφνικά θα μπορούμε να υπερκαλύψουμε με αυτό τον τρόπο όλες τις απώλειες». Προκατέβαλε δηλαδή πως η πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε άλλο παρά θα αναστρέψει το κύμα ενεργειακής ακρίβειας.
Δύο παρατηρήσεις: α) Φυσικά ούτε καν περνάει από το θατσερικό μυαλό τους οι ντόπιοι καπιταλιστές φίλοι τους να μην έχουν όχι υπερκέρδη αλλά ούτε καν κέρδη εις βάρος του λαού από ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ενέργεια, β) ως προς αυτό συμφωνούν απολύτως με τους κατά τα άλλα «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους οπαδούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους θιασώτες της καπιταληστρικής πολιτικής της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ενέργειας.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: