Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Βαρηκοΐα στο Νταβός για τη φορολόγηση του πλούτου

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Κλάους Σβαμπ, επί σκηνής του φόρουμ. Λέξη δεν βρήκαν να πουν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση για το κάλεσμα των 205 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων... AP Photo/Markus Schreiber
Γενικευμένη μούγκα των ελίτ στην έκκληση 205 εκατομμυριούχων να φορολογηθεί άμεσα ο υπερβάλλων πλούτος ● «Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς τους εξαιρετικά πλούσιους και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα», ανέφεραν στην ανοιχτή επιστολή τους ● «Αστραψε και βρόντηξε» κατά των πετρελαϊκών εταιρειών ο Γκουτέρες.
«Στη σέντρα έβγαλαν», χθες, 205 εκατομμυριούχοι από 13 χώρες του κόσμου την πολιτική και οικονομική ελίτ που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός και εκπέμπει καθημερινά σήματα κίνδυνου επί παντός επιστητού, χωρίς όμως να τολμά να κάνει κάτι για να χτυπηθεί η ρίζα όλων σχεδόν των προβλημάτων που βασανίζουν σήμερα την υφήλιο, η ακραία οικονομική ανισότητα.
«Φορολογήστε μας, φορολογήστε τη μεγάλη περιουσία, φορολογήστε τον υπερβάλλοντα πλούτο τώρα», βροντοφώναξαν προς κυβερνήσεις και οικονομικά επιτελεία οι 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων η κληρονόμος του Ντίσνεϊ, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, και ο ηθοποιός Μαρκ Ρούφαλο. «Η τρέχουσα έλλειψη δράσης είναι βαθιά ανησυχητική. Η συνάντηση της “παγκόσμιας ελίτ” στο Νταβός, προκειμένου να συζητήσει τη “συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο” είναι άσκοπη, αν δεν αντιμετωπιστεί η βασική αιτία του διχασμού», τόνισαν οι «205» σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες. «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση συνεργασίας απαιτούν δράση για το χτίσιμο δικαιότερων οικονομιών σήμερα –δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας να διορθώσουν. Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο, τώρα είναι η ώρα να φορολογηθούν οι υπερούσιοι».
Οι 205 εκατομμυριούχοι υπογράμμισαν στην επιστολή τους το άνοιγμα της «ψαλίδας» στα προηγούμενα 50 χρόνια, τη συνεχή ροή του πλούτου μόνο προς τα ανωτέρα στρώματα, τάση που τα τελευταία χρόνια επιταχύνθηκε σημαντικά. Η λύση, όπως σημειώνουν, είναι απόλυτα σαφής σε όλους. «Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα». Κανένας πολιτικός, κανένας υπουργός, κανένας επικεφαλής επιχειρηματικού κολοσσού από τους δεκάδες που βρίσκονται στο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας δεν επιχείρησε να σχολιάσει την επιστολή. Η απόλυτη… μούγκα.
Λαλίστατος, αντίθετα, και άκρως καυστικός ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που επέκρινε δριμύτατα τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κατηγόρησε, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φορούμ τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων του κόσμου για την άρνησή τους να εγκαταλείψουν το παραγωγικό τους μοντέλο, που, όπως τόνισε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιβίωση της ανθρωπότητας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, ότι η ExxonMobil γνώριζε, τη δεκαετία του 1970, πως το βασικό της προϊόν «έψηνε τον πλανήτη μας», καθιστούν, όπως είπε, τις μεγάλες πετρελαϊκές όμοιες με τις καπνοβιομηχανίες που γνώριζαν αντίστοιχα ότι το κάπνισμα οδηγεί στον καρκίνο. «Οπως και η καπνοβιομηχανία, καταπάτησαν τη δική τους γνώση και προώθησαν το μεγάλο ψέμα… Και, όπως συνέβη με τις καπνοβιομηχανίες, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε.
«Παραφροσύνη»
«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και οι υποστηρικτές τους εξακολουθούν να αγωνίζονται, για να επεκτείνουν την παραγωγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν συνάδει με την ανθρώπινη επιβίωση. Αυτή η παραφροσύνη ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, ενώ γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα ψυχρό, σκληρό επιστημονικό γεγονός». Ο Γκουτέρες είπε ακόμη ότι η επίτευξη των κλιματικών στόχων που συμφωνήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα απαιτεί την πλήρη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αναγνώρισε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις. Ωστόσο, όπως είπε, «τα σημεία αναφοράς και τα κριτήρια είναι συχνά αμφίβολα ή σκοτεινά. Αυτό παραπλανά τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές με ψευδή αφηγήματα. Τροφοδοτεί μια κουλτούρα κλιματικής παραπληροφόρησης και σύγχυσης. Και αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στο πράσινο ξέπλυμα».

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: