Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Στον... ΣΥΡΙΖΑ κι όχι στο World Heritage Watch απαντά το ΥΠΠΟΑ για την Ακρόπολη

Απαντήσεις από το ΥΠΠΟΑ και την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να απαντήσει αποκλειστικά στην κ. Αναγνωστοπούλου και όχι στο Παρατηρητήριο, όπως θα ήταν λογικό να κάνει κάθε σοβαρός φορέας
Έκθετη ξανά η υπουργός Πολιτισμού για τις παρεμβάσεις με τσιμέντο στην Ακρόπολη, οι οποίες από το 2020 έχουν προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων εντός των συνόρων αλλά και -ακόμα έναν- διεθνή διασυρμό της χώρας, χωρίς όμως να ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε την καταγγελία του πρόεδρου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHW), Stephan Doempke, που κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου ότι «παραποιεί τα πορίσματα της πρόσφατης Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO, παρουσιάζοντάς τα ως έγκριση των έργων και των σχεδίων του».
Μέσω ανοιχτής επιστολής προτρέπει τον Οργανισμό του ΟΗΕ να μην αγνοήσει «τις καταστροφικές κατασκευές» και να συζητήσει την κατάσταση στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον Σεπτέμβριο, όπως να εγγράψει την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο και να ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στον παλίμψηστο βράχο.
Σε συνέχεια του δημοσιεύματός μας η Τομέαρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, εξέδωσε χθες ανακοίνωση τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του WHW στη σχετική επιστολή, δημιουργούν τριγμούς, αβεβαιότητες και φόβο στο αν μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, που λάβωσαν με δραματικό τρόπο το οικουμενικό μνημείο. Και θέτει το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να υποταχθεί η τεράστια συμβολική αξία αυτού του κορυφαίου μνημείου στους ιδιοτελείς εκλογικούς σκοπούς της ΝΔ;».
Παραδόξως σήμερα το πρωί το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να απαντήσει αποκλειστικά και μόνον στην κ. Αναγνωστοπούλου και όχι στο World Heritage Watch-WHW, στο Παρατηρητήριο δηλαδή, όπως θα ήταν λογικό να κάνει κάθε σοβαρός φορέας, πολλώ δε μάλλον ένα Υπουργείο, που έχει θιγεί.
Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:
«Ακολουθώντας την τακτική της απεγνωσμένης αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να υιοθετεί τυφλά ακόμη και έωλες απόψεις, που δυσφημούν την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται το περιεχόμενο μιας επιστολής, που αποστέλλει προς την UNESCO μία γερμανική ΜΚΟ –από τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς- με την επωνυμία "Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς".
»Το πόρισμα της Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO, αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που διενήργησαν τον έλεγχο στα εκτελούμενα έργα στην Ακρόπολη, συμπεριλαμβανομένων των έργων προσβασιμότητας, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πόρισμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει, την επιστολή μιας αμφιλεγόμενης ΜΚΟ, με ασαφείς προθέσεις και αδιαφανείς σχέσεις, η οποία δεν έχει καμία ειδίκευση σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας. Είναι η ίδια ΜΚΟ, που υποστηρίζει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «δεν θίγει την εξέχουσα οικουμενική αξία του μνημείου, ούτε προκαλεί κανένα κίνδυνο»!
»Στην προσπάθειά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης του, να δυσφημήσουν, για μια ακόμη φορά, το έργο, από το οποίο ήδη έχουν επωφεληθεί χιλιάδες εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ -επισκέπτες του Ιερού Βράχου- δε διστάζουν να αμφισβητήσουν, το έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ελέγχθηκε και κρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες της UNESCO, ως "παγκόσμιο πρότυπο συντήρησης". Επiπλέον αμφισβητούν και προσπαθούν να πλήξουν την ακεραιότητα και το κύρος του Διεθνούς Οργανισμού, της UNESCO, του κορυφαίου, παγκοσμίως, θεσμού προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εμμονικά στην Κυβέρνηση για ένα έργο, το οποίο η κοινωνία έχει αγκαλιάσει, καθώς εξασφαλίζει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες της χώρας μας, για πρώτη φορά, να προσεγγίσουν τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της Ακρόπολης».
Σ' αυτή τη θέση του ΥΠΠΟΑ ανταπάντησε η Σία Αναγνωστοπούλου επισημαίνοντας τα εξής:
«Απορούμε γιατί η κυρία Μενδώνη επέλεξε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και προσωπικά σε μένα, με μια τόσο χυδαία ανακοίνωση και όχι στο ίδιο το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Watch-WHW) και τον πρόεδρό του Stephan Doempke, που είναι και ο συντάκτης της ανοιχτής επιστολής προς την ΟΥΝΕΣΚΟ. Επιστολή που επισημαίνει τους κινδύνους στους οποίους έχει περιέλθει το οικουμενικό μνημείο της Ακρόπολης μετά τις εκτρωματικές παρεμβάσεις ανάπλασης/τσιμέντωμα.
»Κυρία Μενδώνη, προτείνουμε ως αποτελεσματική λύση που θα διαλύσει κάθε αμφιβολία για τα "αναστηλωτικά έργα" σας στο Οικουμενικό Μνημείο, να κοινοποιήσετε αυτή την ανακοίνωση και στον ίδιο τον Stephan Doempke. Στην θέση μάλιστα του παραλήπτη καλό είναι να βάλετε : "προς τον κ. Stephan Doempke, πρόεδρο μιας τυχαίας γερμανικής ΜΚΟ, με την επωνυμία Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», όπως με πολύ δηκτικό τρόπο γράφετε.
»ΥΓ1. Είναι τόσο προκλητικό ψέμα να λέτε ότι το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υποστηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που όσο και αν έχουμε συνηθίσει από σας, να επιχειρείτε συνεχόμενες στρεβλώσεις της πραγματικότητας για να προχωρήσετε το καταστροφικό έργο σας, αυτό μας σοκάρει. Σας επισυνάπτουμε λοιπόν την δήλωση του Παρατηρητηρίου για το συγκεκριμένο ζήτημα για να την ξαναδιαβάσετε. Αγγλικά ξέρετε.
»ΥΓ2. Το πόσο η UNESCO, οι διεθνείς οργανισμοί , η ίδια η Ακρόπολη, αναίσχυντα εργαλειοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης σας, κρύβεται στις 70 σελίδες του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων της UNESCO που καλέσατε και ενημερώσατε κατ’ ιδίαν. Προτείνουμε να ξαναδιαβάσετε και αυτές, γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος…
»ΥΓ3. Όσο για το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπενθυμίζουμε πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς στη διαφύλαξη των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς ανά την υφήλιο, οργανισμός που συνεργάζεται στενά με την UNESCO . Τα υπόλοιπα την επόμενη Κυριακή στις 21 Μαΐου».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: