Τρίτη 16 Μαΐου 2023

ΓΧΣ: Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να προωθούν θανατηφόρες πολιτικές

Τις πρακτικές βίας που υφίστανται σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως σε χώρες που εμπίπτουν στη λεγόμενη βαλκανική οδό, μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλουν για άλλη μια φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και καλούν «τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν ως προτεραιΓότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να παρέχουν αξιοπρεπή και ανθρώπινη μεταχείριση στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη».
Σε σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης επισημαίνεται ότι «περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19».
«Αντί να τηρούν τις διεθνείς ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνεχίζουν να υιοθετούν βίαιες πολιτικές που κοστίζουν ζωές. Με την ανταπόκρισή της στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού κατά την κλιμάκωση του πολέμου της Ουκρανίας, η ΕΕ έδειξε ότι είναι ικανή να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική: το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
Από τα Σχέδια Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Σύμφωνο Μετανάστευσης, τη χρηματοδότηση και ανάθεση υλοποίησης σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, επιβλαβών πρακτικών στα σύνορα, η ΕΕ διαβρώνει ενεργά το σύστημα ασύλου και αποτυγχάνει να παράσχει ουσιαστική προστασία στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Οι χώρες της ΕΕ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να αυστηροποιήσουν τον έλεγχο στα σύνορα και να αποτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ ποινικοποιούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Παραθέτουν επίσης μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για τις επαναπροωθήσεις και τους ξυλοδαρμούς που βίωσαν.
Στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και Σερβίας-Ουγγαρίας, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν κατάγματα, εκδορές και πληγές που προκαλούνται από συρματοπλέγματα ύψους πέντε μέτρων, σημειώνουν ακόμα.
Τους δέρνουν, τους στέλνουν πίσω και τους κλέβουν προσωπικά αντικείμενα
«Πριν από την πρώτη μου άφιξη στην Ελλάδα, βίωσα έξι επαναπροωθήσεις», είπε ένας άνδρας από τη Σομαλία στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Την τελευταία φορά, φτάσαμε στη Λέσβο το πρωί με βάρκα. Όταν φτάσαμε στην ακτή, χωριστήκαμε και τρέξαμε στους θάμνους. Μετά από πολλές ώρες που ήμασταν κρυμμένοι, κάποιοι άνδρες [που φορούσαν κουκούλες με βρήκαν], πέταξαν το μπουφάν μου και τα παπούτσια μου. Μας χτύπησαν, μας έβαλαν σε μια πλαστική βάρκα και μας έσπρωξαν πίσω στη θάλασσα - πίσω στην Τουρκία».
«Μου αφαίρεσαν τα παπούτσια και το μπουφάν μου, έβαλαν πλαστικές χειροπέδες στους καρπούς μου, πίεσαν το πρόσωπό μου στο έδαφος και με χτύπησαν με ξύλα στο πόδι μου», είπε ένας άνδρας από το Μαρόκο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μετά την επίθεση που δέχτηκε από τις συνοριακές αρχές στη Βουλγαρία. «Μου πήραν τα παπούτσια, το μπουφάν, το τηλέφωνο και τα χρήματα. Δεν είπαν τίποτα, αλλά συνέχισαν να με χτυπούν και να γελάνε».
«Αφού μπήκαμε στη Λιβύη, μας πήγαν σε μια φυλακή», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας από το Καμερούν στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη. «Πέρασα οκτώ μήνες εκεί. Μας χτυπούσαν πολύ άσχημα μέχρι να τους πληρώσουμε. Αν δεν είχαμε χρήματα, καλούσαν τις οικογένειές μας και απαιτούσαν χρήματα για να μας απελευθερώσουν. Έβαζαν τις οικογένειές μας να ακούνε στο τηλέφωνο ενώ μας χτυπούσαν. Μερικές φορές τραβούσαν ακόμη και βίντεο με την κακοποίησή μας και τα έστελναν στις οικογένειές μας. Εγώ δεν είχα χρήματα και οικογένεια- πέρασα οκτώ μήνες κλειδωμένος και χτυπημένος. Έχασα την όρασή μου από το ένα μάτι αφού με χτύπησαν με μια μεταλλική ράβδο. Η ράβδος τραυμάτισε το μάτι μου τόσο άσχημα που τώρα δεν μπορώ να δω από αυτό. Δεν με πήγαν καν στο νοσοκομείο όταν συνέβη αυτό».
«Οι πολιτικές αποτροπής της ΕΕ δεν θα αποτρέψουν τραγωδίες»
«Σήμερα, οι άνθρωποι που επιβιώνουν από το θανατηφόρο πέρασμα της Μεσογείου ή από τα βουνά και τα δάση της Ευρώπης υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση όταν φτάσουν στο έδαφος της ΕΕ», δήλωσε ο Αχιλλέας Τζέμος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Σε όλη την Ευρώπη, έχουμε δει την κανονικοποίηση της βίας στα σύνορα. Πέρα από τους θανάτους στη θάλασσα και τις βίαιες επαναπροωθήσεις, έχουμε ακούσει ιστορίες παιδιών που κλείστηκαν σε κοντέινερ και δέχτηκαν δακρυγόνα στην Ουγγαρία πριν επαναπροωθηθούν στη Σερβία. Είναι απάνθρωπο» συμπλήρωσε και τόνισε πως «οι ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους για μια δίκαιη διαδικασία ασύλου πρέπει να γίνονται σεβαστά και να έχουν προτεραιότητα πάνω απ' όλα».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι πολιτικές αποτροπής της ΕΕ δεν θα αποτρέψουν τραγωδίες όπως τα πρόσφατα ναυάγια, ούτε θα σταματήσουν τους ανθρώπους από το να προσπαθούν να αναζητήσουν ασφάλεια. Το μόνο που θα κάνουν είναι να εκθέσουν τους ανθρώπους σε ακόμη πιο επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: