Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Φρένο από ΥΠΟΙΚ μετά τη δικαίωση συνταξιούχων δικαστών

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε τον πρώην πρόεδρο που είχε προσφύγει για τις περικοπές στη σύνταξή του.
Μετά την απόφαση που δικαιώνει όσους συνταξιούχους δικαστικούς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις περικοπές στις συντάξεις τους, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κόβει την όρεξη σε όσους δικαστικούς νομίζουν ότι μπορεί να δουν αντίστοιχα αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωσε πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ' αυτό το κείμενο της απόφασης.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγή.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κατέληξε, κάνοντας σαφές πως δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση ώστε να ισχύσει η απόφαση για όλους τους συνταξιούχους δικαστές.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Σημειώνεται ότι η Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε τον πρώην πρόεδρο Νίκου Αγγελάρα, με ευρύτατη πλειοψηφία (28 έναντι 3) που είχε προσφύγει για τις περικοπές στη σύνταξή του.
Στην απόφαση τονίζεται πως «εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016)».
Επιπλέον, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.
Ελεγκτικό Συνέδριο: Επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012
Την επάνοδο των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δρομολογεί απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία συντάσσεται με την τελευταία κρίση του Μισθοδικείου για τον επανακαθορισμό του ύψους των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών.
Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) δικαιώνει τους συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν, οι συντάξεις τους θα πρέπει να επιστρέψουν στο παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ωστόσο, η απόφαση θα επηρεάσει μόνο τους συγκεκριμένους προσφεύγοντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος.
Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.
Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: