Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Οι μισοί πλέον πελάτες των φαρμακείων αγοράζουν με «βερεσέ» τα φάρμακά τους

Πρόκειται για εικόνα βγαλμένη από το παρελθόν, η οποία όμως αποτελεί και πάλι καθημερινό φαινόμενο... Κι αν κάποτε ο κόσμος αγόραζε με βερεσέ τρόφιμα, τώρα αναγκάζεται να προμηθεύεται με αυτό τον τρόπο τα φάρμακά του!
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, δεν υπάρχει πλέον φαρμακείο που να μην διαθέτει βιβλίο στο οποίο καταγράφονται οι οφειλές των πελατών. Στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, έως πρότινος συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τους οποίους όμως οι συνθήκες τους έχουν πλέον αναγκάσει να προμηθεύονται «βερεσέ» τα φάρμακά τους και να τα εξοφλούν – στην καλύτερη περίπτωση – στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν παίρνουν τη σύνταξή τους.
«Σχεδόν οι μισοί από όσους μπαίνουν στο φαρμακείο είτε παίρνουν φάρμακα "δανεικά" (σ.σ.: δεσμεύονται ότι θα φέρουν τη συνταγή μόλις πάνε στον γιατρό), είτε χρωστούν τη συμμετοχή τους. Έχουμε πελάτες που χρωστούν ακόμα και 500 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι χρωστούν είναι συνεπείς. Ωστόσο, υπάρχουν πελάτες που έρχονται μετά από μήνες και δεν αναγνωρίζουν τα χρωστούμενα, ή ακόμα αλλάζουν φαρμακείο», δήλωσε φαρμακοποιός στην «Καθημερινή», ενώ συνάδελφός του επισημαίνει πως δεν μπορεί να αρνηθεί σε κάποιον αυτή την εξυπηρέτηση. «Προτιμώ να πάρει τα φάρμακά του παρά να πληρωθώ εγώ. Γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Κάποτε μας βοήθησαν αυτοί, τώρα είναι ώρα να βοηθήσουμε εμείς», λέει χαρακτηριστικά.
Έως τώρα, τα φαρμακεία έχουν λάβει το 62% της αξίας των συνταγών τις οποίες εκτέλεσαν τον Ιανουάριο. Ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί τα τιμολόγια 90-100 ημέρες μετά από την κατάθεσή τους, η δέσμευση του υπουργείου Υγείας ήταν για δύο μήνες, ενώ δεν έχουν καταβληθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές Ταμείων ύψους περίπου 80.000.000 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: