Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η ΚΟΕ για την επιχορήγηση της το 2020 και η απάντηση Μαυρωτά

Σχετικά με τις ανακοινωθείσες, από το υφυπουργείο Αθλητισμού, επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών για το 2020, η ΚΟΕ, ανακοινώνει:
“Με μεγάλη έκπληξη μας, χτες (3/6) γίναμε κοινωνοί των επιχορηγήσεων για το 2020, στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι, ο προϋπολογισμός της ΚΟΕ, σε σχέση με το 2019, είναι μειωμένος κατά 183.000 ευρώ, ή ποσοστό 8%.
Οι λόγοι δε της έκπληξης μας αυτής, είναι:
Τους προηγούμενους μήνες, πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι για τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών θα ισχύσει, πλέον, νέο αξιοκρατικό, διαφανές, αντικειμενικό και με μετρήσιμους δείκτες, σύστημα αξιολόγησης, που αποτυπώνει την δραστηριότητα τους. Το γνωστό μας πλέον σύστημα “Χίλων”.
Με διαδικασίες του ίδιου του υφυπουργείου Αθλητισμού, στην αξιολόγηση αυτή η ΚΟΕ αναδείχτηκε ότι είναι η ΠΡΩΤΗ και με τη βούλα πια, Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία!!
Συνεπώς τίθεται το εύλογο ερώτημα. Η μείωση του προϋπολογισμού της για το 2020, για την ΠΡΩΤΗ δηλαδή Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα μας, συμβαδίζει άραγε με ότι προβλέπει το σύστημα “Χίλων”;
Αυτή η απορία μας γίνεται ακόμη πιο έντονη από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι αρκετές Αθλητικές Ομοσπονδίες, χαμηλότερα και μακράν της ΚΟΕ στην αξιολόγηση του συστήματος “Χίλων”, έλαβαν αύξηση της επιχορήγησης τους!
Η Ομοσπονδια, στον προϋπολογισμό της για το 2020, που απέστειλε στην ΓΓΑ σύμφωνα με τον νόμο, τον περασμένο Οκτώβριο, περιελάμβανε ίδια έσοδα της συνολικού ύψους 1.150.000 ευρώ.
Με την πανδημία του covid – 19 και την οικονομική, εκτός των άλλων, καταστροφή των σωματείων μας που επέφερε, η ΚΟΕ στο πνεύμα της αλληλεγγύης να βοηθηθούν και να στηριχτούν στη δύσκολο αυτή περίοδο που διανύουμε, αποφάσισε (27/4) να τα απαλλάξει από την καταβολή παραβόλων κ.λπ, βάσει των οποίων βγαίνει το ως άνω ποσό των ιδίων εσόδων της.
Αυτή την οικονομική απώλεια της ΚΟΕ, προς όφελος των Σωματείων της, την υπολόγισε άραγε το Υφυπουργείο Αθλητισμού ως περαιτέρω απώλεια εσόδων της Ομοσπονδίας για το 2020; Όπως αποδεικνύεται φυσικά και όχι.
Λόγω της πανδημίας του covid – 19 και της ματαίωσης των συμμετοχών των Εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι βέβαιο ότι η ΚΟΕ θα απωλέσει ένα επί πλέον ποσό 200.000 ευρώ από τους χορηγούς της, ως αυτό φαίνεται στον κατατιθέντα προϋπολογισμό της στη ΓΓΑ για το 2020
Με τα πιο πάνω δεδομένα, η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΟΕ, κατά 183.000 ευρώ, ή 8%, είναι πολλαπλάσια αυτής για το 2020!
Ερωτούμε λοιπόν: Αυτή είναι η οικονομική αρωγή και στήριξη της Πολιτείας, προς την ΠΡΩΤΗ Αθλητική Ομοσπονδία της χώρας, όπως το σύστημα “Χίλων” απέδειξε;
Για όσους μάλιστα το αγνοούν, η ΚΟΕ, αναπτύσσει και καλλιεργεί έξι (6) Αθλήματα, από τα οποία τα πέντε (5) Ολυμπιακά, με 24 συνολικά Εθνικές Ομάδες τους, με πληθώρα διεθνών κι εσωτερικών διοργανώσεων.
Της αξίζει άραγε τέτοια αντιμετώπιση, σ' ότι αφορά την οικονομική της επιβράβευση από την Πολιτεία;
Εν τέλει, αυτό που εμείς συμπεραίνουμε είναι ότι, οι ελπίδες μας πως επιτέλους θα υπήρχε στον Αθλητισμό αξιοκρατική και ίση μεταχείριση, με τον πολυδιαφημισμένο επικοινωνιακά σύστημα αξιολόγησης “Χίλων”, ήταν τελικά “φρούδες ελπίδες”!! ... 
Μαυρωτάς: «Πλασματική η μείωση των επιχορηγήσεων» 
Η εμφανιζόμενη μείωση κατά 11,27% της συνολικής επιχορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2020, σε σχέση με εκείνη του 2019, είναι πλασματική και οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μοιράστηκαν στις ομοσπονδίες τα 2,3 εκατ. ευρώ που οφείλονταν σε αθλητές και προπονητές, ως πριμ διακρίσεων των προηγουμένων ετών. Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, απαντώντας στις ανακοινώσεις ομοσπονδιών (και ιδιαίτερα της ΚΟΕ) για το ζήτημα των επιχορηγήσεων.
Απαντώντας στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (από την οποία προέρχεται ο ίδιος ως αθλητής), που εξέφρασε την έκπληξή της για τη μείωση της επιχορήγησής της, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτη στην κατάταξη του συστήματος αξιολόγησης “ Χίλων”, ο κ.Μαυρωτάς υπογραμμίζει ότι η ΚΟΕ έλαβε τελικά το 13,8% του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων, ποσοστό κατά τι αυξημένο σε σχέση με το 13,3% που είχε ανακοινωθεί ενδεικτικά το Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι στο ποσό που θα λάβει η ομοσπονδία, θα πρέπει να προστεθούν 177.000 ευρώ που της καταβλήθηκαν από την ΓΓΑ για τα προγράμματα κολύμβησης του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία διακόπηκαν λόγω κορονοϊού.
Όσο για την αναφορά της ΚΟΕ σε απώλεια εσόδων από χορηγίες, λόγω αναβολής ή ματαίωσης διεθνών διοργανώσεων, ο γ.γ.Α. απαντά ότι η εξοικονόμηση πόρων από τη ματαίωση ταξιδιών, μαζί με τα μέτρα στήριξης και την επικείμενη απευθείας ενίσχυση των σωματείων, υπερκαλύπτει τις απώλειες.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Μαυρωτά:
«Η απάντηση στην ανακοίνωση της ΚΟΕ -και όχι μόνο- είναι ότι η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών συμβαδίζει απόλυτα με την αξιολόγηση του συστήματος “ ΧΙΛΩΝ” και για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, είναι σε μερικές περιπτώσεις και λίγο παραπάνω, ως μερίδιο επί του συνόλου.
Η μείωση στο ποσό της επιχορήγησης της ΚΟΕ δεν είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Είναι απόρροια ότι το 2020 δεν μοιράζεται επιπλέον στις ομοσπονδίες το ποσό των 2.300.000 από τα πριμ των Πρωταθλητών και των προπονητών τους, για τις μεγάλες αθλητικές τους διακρίσεις, όπως καταχρηστικά συνέβη πέρσι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Τα ποσά των πριμ των διακριθέντων Πρωταθλητών και προπονητών θα διατεθούν σε αυτούς, όπως οφείλονται, και δεν πηγαίνουν ως επιχορήγηση στις ομοσπονδίες. Συνέπεια; Οι επιχορηγήσεις να παρουσιάζονται (πλασματικά) ως μειωμένες κατά 11,27% στο σύνολό τους...
Επιπλέον, στις 19/2/2020, όταν παρουσιάστηκε το σύστημα “ ΧΙΛΩΝ” στους εκπροσώπους όλων των Ομοσπονδιών, κάναμε απολύτως σαφή τα ποσοστά στα οποία κινούνταν βάσει της αξιολόγησης η κάθε Ομοσπονδία, επί του συνολικού προϋπολογισμού για τις Ολυμπιακές, Μη Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες.
Για την ΚΟΕ, λοιπόν, το ποσοστό αυτό ήταν 13,3% επί του συνόλου των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Η ΚΟΕ, τελικά, εισπράττει το 13,8% επί του συνόλου!
Αν μάλιστα, προσθέσουμε και το ποσό των 177.000 ευρώ, που καταβλήθηκε στην ΚΟΕ από τη ΓΓΑ για τα προγράμματα κολύμβησης του Υπουργείου Παιδείας και τελικά δεν ξοδεύτηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά συμψηφίστηκε, η ποσοστιαία αναλογία της ΚΟΕ πηγαίνει στο 14,7%.
Άρα, ό,τι παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην ημερίδα του “ ΧΙΛΩΝ”, αυτό ίσχυσε για την Κολυμβητική Ομοσπονδία και μάλιστα λίγο αυξημένα.
Για παράδειγμα, η κατάσταση των μεριδίων κατανομής της επιχορήγησης σε ορισμένες Ομοσπονδίες έχει ως εξής, συγκριτικά με την ήδη γνωστή κατανομή που είχε προκύψει από την αξιολόγηση με το σύστημα “ ΧΙΛΩΝ” και είχε παρουσιαστεί στις 19/2/2020:
Ενδεικτικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ» (19/2/2020) Τελικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ»
ΣΕΓΑΣ 17,8% 17,8%
ΚΟΕ 13,3% 13,8%
ΕΟΚ 11,5% 11,9%
ΕΟΠΕ 8,3% 8,3%
ΕΓΟ 6,1% 6,4%
ΟΧΕ 4,6% 4,9%
Συνεπώς, δεν καταλαβαίνουμε την "έκπληξη" κάποιων Ομοσπονδιών, όταν τα μερίδιά τους επί της επιχορήγησης που προκύπταν από την διαφανή αξιολόγηση του συστήματος "ΧΙΛΩΝ", ήταν ήδη γνωστά από τον Φεβρουάριο.
Κλείνοντας, η μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας, η ματαίωση ταξιδιών για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις, η έγκαιρη ένταξη στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας και η απ’ ευθείας ενίσχυση των Σωματείων, που επίκειται, μαζί με άλλες έμμεσες πρωτοβουλίες στήριξης, υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες της επιχορήγησης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: