Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Μέγιστος κοινός διαιρέτης

Το υπουργείο Μετανάστευσης έκανε χθες σαν να εντόπισε «δράκο», αλλά ο δράκος που υπάρχει έχει άλλη μορφή. Με ανακοίνωσή του και επιπλέον διευκρινίσεις μάς είπε ότι το κόστος ανά ωφελούμενο για τη δομή Σιντικής δεν είναι 4.900 ευρώ αλλά 2.466 (με ΦΠΑ), διότι είχαμε υπόψη άλλον διαιρέτη.
Η δομή δεν θα φιλοξενεί 750 πρόσφυγες και μετανάστες αλλά 1.500. Δεν έχουμε καμιά δυσκολία να κάνουμε τη σχετική διόρθωση κι ας πουν αρμοδιότεροι αν και το κόστος αυτό είναι χαμηλό. Οσο για τις απευθείας αναθέσεις σε επιλεγμένες εταιρείες, ας κρίνουν οι αναγνώστες.
Σε ό,τι αφορά τον «διαιρέτη», το υπουργείο θεωρεί αρκετό τη δημοσίευση του διπλασιασμού της δομής σε ΦΕΚ της 23ης Μαΐου. Σίγουρα στο υπουργείο το γνώριζαν, μα διόλου στις Σέρρες, αλλά -όπως πολύ καλά γνωρίζουν στο υπουργείο- η «Εφ.Συν.» δεν θα μετείχε ποτέ σε καλλιέργεια αντιπροσφυγικού κλίματος στη βάση αναλογιών για τη φιλοξενία προσφύγων.
Ο «διαιρέτης» για μας είναι ένας και κοινός. (Παραδόξως, ενώ το υπουργείο αναφέρεται και στις τιμές για τη δομή Μαλακάσας -θα αναπτυχτεί σε 60 στρέμματα- ο διαιρέτης σε ό,τι αφορά τον αναλογούντα σε κάθε πρόσφυγα χώρο είναι δραματικός για τη Σιντική αφού, εφόσον βρεθούν 1.500 άτομα στη δομή, θα αρκεστούν σε 23 στρέμματα. Δηλαδή 15,3 τ.μ. για κάθε άνθρωπο, προσμετρώντας όμως και κοινόχρηστους χώρους.)
Ο μέγιστος κοινός διαιρέτης όμως παραμένει η ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά απέναντι σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, κάθε βασανισμένο, κυνηγημένο, πληττόμενο, πενόμενο και πεινασμένο άνθρωπο. Το σημείο στο οποίο επελέγη εξ αρχής να γίνει η δομή στο Κλειδί είναι σκέτος εφιάλτης. Και θα είναι δυστυχώς για πολύ περισσότερους ανθρώπους.
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: