Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Πρεμιέρα-φιάσκο για την e-σύνταξη

Η πιλοτική εφαρμογή στέφθηκε με αποτυχία στα περισσότερα υποκαταστήματα που επελέγησαν. Τα τελικά ποσά δεν ανταποκρίνονταν σε αυτά που έπρεπε να λάβει ο δικαιούχος, ακόμη και στις σχετικά απλές περιπτώσεις έκδοσης των συντάξεων χηρείας.
Σε φιάσκο μετατράπηκε η πρεμιέρα πιλοτικής εφαρμογής της έκδοσης ψηφιακής σύνταξης από τον e-ΕΦΚΑ. Πρεμιέρα η οποία είχε αποφασιστεί χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί στον Ενιαίο Φορέα γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιλοτική εφαρμογή που επιχειρήθηκε υπό την εποπτεία της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί στέφθηκε με αποτυχία στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα υποκαταστήματα που επελέγησαν.
Τα τελικά ποσά δεν ανταποκρίνονταν στο ποσό που έπρεπε να λάβει ο δικαιούχος, ακόμη και στις σχετικά απλές περιπτώσεις έκδοσης των συντάξεων χηρείας, από όπου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης. Βασική αιτία, τα προβλήματα από την απουσία επανυπολογισμού των συντάξεων και ήδη έχουν ανακληθεί όλες οι αποφάσεις επανυπολογισμού.
Οι αποφάσεις για τελικά ποσά δεν θα οριστικοποιούνται έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την ειδική επιτροπή υπηρεσιακών που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Αλλά ακόμη κι έτσι η διαδικασία αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρα και μεταθέτει τα εγκαίνια της πολυδιαφημιζόμενης ψηφιακής σύνταξης εν ευθέτω χρόνω...
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μεγάλος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας αποτυπώνονται και στα στοιχεία με τις μηνιαίες συνταξιοδοτικές παροχές για τον Απρίλιο του 2020 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στους πίνακες που δημοσιεύει και η «Εφ.Συν.» αναφορικά με το πλήθος των νέων συνταξιούχων με οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, τόσο των συντάξεων γήρατος (2.637 τον Απρίλιο του 2020 έναντι 3.370 τον Απρίλιο του 2019) όσο και των επικουρικών θανάτου (1.689 το 2020 έναντι 4.270 το 2019).
Η μείωση των αποφάσεων, τον συγκεκριμένο μήνα, για νέες επικουρικές συντάξεις συνδέεται ενδεχομένως με μία ακόμη μεγάλη και εσπευσμένη ενοποίηση στον ΕΦΚΑ, του μεγάλου επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑΕΠ που χάριν της περιουσίας του προσαρτήθηκε σε ένα Ταμείο όπως ο ΕΦΚΑ που δεν μπορεί ακόμη να ενσωματώσει τις αιφνίδιες αλλαγές που υπέστη το 2017 από την ενσωμάτωση σε αυτό όλων των άλλων Ταμείων, δημιουργώντας έναν συνταξιοδοτικό φορέα για όλους τους ασφαλισμένους.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, στη δήλωσή του που συνοδεύει το ενημερωτικό σημείωμα για το ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» μηνός Απριλίου 2020, επισημαίνει ως πιο κρίσιμα τα εξής δεδομένα:
■ πλήθος συνταξιούχων: 2.498.671
■ μηνιαίο ποσό: 2,24 δισ.
■ μέση κύρια σύνταξη: 724,19 ευρώ
■ μέση επικουρική: 172,37 ευρώ
■ πλήθος νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση: 19.497.
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: