Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Παγκόσμιο συνέδριο Ρομά 1971-2021

Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο, διοργανώvει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενότητα, σε αυτή την πρωτοφανή περίοδο, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, καλούμε οργανώσεις Ρομά, μελετητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν και να συμπράξουν με ενθουσιασμό, καλή θέληση και σεβασμό στην ποικιλομορφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφύλαξη του πολιτιστικού μας πλούτου.
Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους πρωτίστως «για να μάθουμε, να συνδιαλλαγούμε και να συλλογιστούμε από κοινού, όπως επίσης για να βοηθήσουμε κι άλλους να μάθουν και να επωφεληθούν από τη συλλογική μας εμπειρία».
Η Συνδιάσκεψη, για την οποία έχουμε λάβει ήδη την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα σε τρία διήμερα μέρη, τα οποία θα διεξαχθούν στις 8-9 Απριλίου, στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά αποτελεί μείζον γεγονός όχι μόνο για τους Έλληνες Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρο τον κόσμο, ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής-πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης.
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συστάθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά. Δραστηριοποιείται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια συνιστώντας τον σημαντικότερο συνομιλητή της ελληνικής πολιτείας για θέματα που αφορούν την ελληνική Ρομά κοινότητα.
Το θεματικό εύρος δράσεων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.
Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά, έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη «καλών πρακτικών» και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και στη στήριξη ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.
Σημαντική προτεραιότητα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της κουλτούρας των Ρομά.
Για τους λόγους αυτούς έχει πραγματοποιήσει ήδη 5 πολιτιστικές εκδήλωσης επετειακού ή εορταστικού χαρακτήρα με εισηγήσεις, ομιλίες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, με τη συμμετοχή πληθώρας προσωπικοτήτων από όλους τους τομείς και φυσικά μέλη της κοινότητας Ρομά:
  • Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2017
  • Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, Απρίλιος 2018
  • Εκδήλωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά, Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, Αύγουστος 2018
  • Συμμετοχή σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία Ελλήνων Ρομά, μαθητών, φοιτητών, διαμεσολαβητών και οργανώσεων, Απρίλιος 2019
  • Εορτασμός γιορτής Αγίου Γεωργίου (Εντερλέζι), Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα Ηλείας, Απρίλιος 2019.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: