Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Εμβολιασμός Κορονοϊού: Ακόμη και μία δόση μειώνει πάνω από 85% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο

Αρχές Μάϊου αναμένεται να έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ατόμων ηλικίας από 60 χρόνων και άνω.
Με την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών, ξεκίνησε την ενημέρωση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. 
Επίσης σημείωσε ότι μελέτες έχουν αποδείξει ότι μετά τη χορήγηση μίας δόσης εμβολίου των Pfizer/Biontech και AstraZeneca, καταφέρνουν μετά από διάστημα 28-35 ημερών να οδηγήσου σε μείωση 85% και 94% αντίστοιχα των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς εκ των οποίων οι 747 χιλιάδες αφορούσε μια δόση τουλάχιστον και 373 χιλιάδες και τις 2 δόσεις. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει αγγίξει το 7,12% όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, στις ηλικίες 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες ήτοι ποσοστό 57%, αντίστοιχα στις ηλικίες 80-84 ετών καταμετρώνται 230.000, ποσοστό 58% στους 75-79 ετών, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 282 χιλιάδες δηλαδή το 65% και στην ομάδα 60-64 ετών 352 χιλιάδες ή το 50% του πληθυσμού.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,071 εκατ. δόσεις, ενώ η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της για την έναρξη της διανομής εμβολίου στα μέσα Απριλίου.
Ακόμη εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων 60 ετών και άνω θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Σημείωσε δε ότι η έγκριση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε όλες τις ηλικίες (άνω των 18 ετών) βοηθά ώστε να αποφεύγονται προβλήματα λόγω της λειτουργίας δύο παράλληλων συστημάτων (ένα για εμβολιασμούς Pfizer/Biontech και Moderna κα ένα για AstraZeneca), τα οποία θα ενοποιηθούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο.
 
Γιώργος Σακκάς
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: