Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Κανονικά συνεχίζεται στην Ελλάδα ο εμβολιασμός

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε τα τελευταία δεδομένα και αναφέρει ότι δε συντρέχει λόγος να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να σταματήσει στην Ελλάδα η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μετά και την αναφορά αυτή η Κυβέρνηση επίσημα επιδιώκει να διασκεδάσει την όποια ανησυχία των πολιτών, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες ανησύχησαν από τις αποφάσεις άλλων κρατών να διακόψουν τους εμβολιασμούς. Οι επιστημονική κοινότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, τονίζει πως οι αποφάσεις αυτές είναι υπερβολικές και επιζήμιες.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.
Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στη χώρα έχουν ηδη χορηγηθεί 172 χιλιάδες δόσεις αππο το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχει αναφερθεί μόνο ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο το οποίο απλά χρονικά συνδέεται με τον εμβολιαμό.
Να υπενθυμίζουμε ακόμη ότι στις 11 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA μετά την ενημέρωση ότι η Δανική Αρχή Υγείας έχει αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca καθώς διεξάγεται έρευνα σχετικά με αναφορές θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτά τα συμβάντα, τα οποία δεν αναγράφονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το εμβόλιο.
Η θέση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενώ διερευνώνται τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η PRAC εξετάζει ήδη όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβους αίματος, που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για την COVID-19 της AstraZeneca.
Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021, είχαν αναφερθεί 30 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των περίπου 5 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Επίσης την Κυριακή 14/3 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδα συνεδρίασε για να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
 
Γιώργος Σακκ'ας
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: