Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Διαλύοντας τον Τσιόδρα

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εφιαλτική, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ τρομακτική, και, παρόλα αυτά, ανακοινώνουν άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων, της εστίασης και του τουρισμού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ούτε καν για τα προσχήματα, δεν επικαλούνται τις εισηγήσεις των ειδικών ή δεν αναφέρονται σε συζητήσεις της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown ερήμην της επιδημιολογικής πραγματικότητας και αδιαφορώντας για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία.
Αποφασίζουν για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων σαν αυτό να εξαρτάται μόνο από τις αντοχές του δημόσιου ταμείου και τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Και δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους, απλώς μας τις γνωστοποιούν, με την αυτοπεποίθηση ενός αυταρχικού συστήματος εξουσίας.
Από την αρχή της πανδημίας χρησιμοποίησαν την επιτροπή Τσιόδρα με όρους μικροκομματικού οφέλους και πολιτικαντισμού. Οταν έκριναν ότι τους συμφέρει, τους φόρτωναν την ευθύνη των αποφάσεων. Οταν δεν τους είχαν ανάγκη, τους αγνοούσαν επιδεικτικά. Επιστράτευσαν τον Σωτήρη Τσιόδρα στα δύσκολα και αδιαφορούσαν για τις εκτιμήσεις του όταν δεν υπήρχε επικοινωνιακή σκοπιμότητα.
Τώρα προσβάλλουν ακραία την επιτροπή κάνοντας εξαγγελίες σαν να μην υπάρχει ή σαν να είναι διακοσμητικός ο ρόλος της. Οι πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμπιστεύθηκαν τους επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, με σεβασμό στις γνώσεις και στο κύρος τους, με επιτακτική την ανάγκη να πιστέψουν ότι υπάρχει έγκυρη καθοδήγηση.
Η περιφρόνηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή είναι και περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας που περιμένει από τους ειδικούς να αποφασίσουν για το μέλλον της και, αντί γι αυτό, μαθαίνει τα νέα από κάποια συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη.
Δεν είναι εύκολα κατανοητό γιατί καταξιωμένοι επιστήμονες ανέχονται τόσο παθητικά την ταπείνωσή τους από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο εφόσον είναι βέβαιο ότι θα τους επιρρίψει όλη την ευθύνη όταν έρθει η ώρα της λογοδοσίας.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: