Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Λάθος απόφαση στην παρούσα χρονική και επιδημιολογική συγκυρία η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής

Το ορθό και λογικό κατά την άποψη μου θα ήταν να μην κατέβει καμιά ομάδα φέτος από τη Γ Εθνική και κάτω να αγωνιστεί στα πολύ καθυστερημένα και παντελώς πρόχειρα και ανέξοδα «κελεύσματα» της αθλητικής ηγεσίας, αφού στην «λίστα» Αυγενάκη-Μαυρωτά και της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων αυτές οι κατηγορίες ήταν για μεγάλο διάστημα εκτός πλαισίου, πρόνοιας και συζήτησης. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η οριστική διακοπή φέτος και να ξαναρχίσουν τη νέα σεζόν όλα τα πρωταθλήματα από κει που σταμάτησαν. Για την άνοδο και την πτώση ομάδων από τις επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχουν άπειρες διαθέσιμες λύσεις που οι «ειδικοί» μπορούν να κρίνουν, να συνεκτιμήσουν και να αποφασίσουν, με τις ερασιτεχνικές όμως να μην έχουν καμία συμμετοχή σε όλο αυτό. Και στο κάτω-κάτω ας κόψουν τον λαιμό τους να βρουν την ενδεδειγμένη και δίκαιη για όλους λύση, δουλειά τους είναι. Δεν γίνεται να παίζουν με την υγεία και τις δυσκολίες υγειονομικές, αγωνιστικές και οικονομικές των ερασιτεχνικών ομάδων, προκειμένου να υλοποιήσουν τα οποία δικά τους «άρρωστα», πρόχειρα, ημιτελή και επικίνδυνα σχέδια.
Αφού δεν ανέλαβαν καμιά ευθύνη και δεν έκαναν καμιά ενέργεια να υποστηρίξουν τις ερασιτεχνικές ομάδες επί 4 μήνες να ξεκινήσουν όλα τα πρωταθλήματα με τα δέοντα μέτρα και πρωτόκολλα (να μην αναφερθώ σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που είχαν την εμπειρία και τον χρόνο να δράσουν και δεν έκαναν απολύτως τίποτα!), ή έστω να δώσουν το «πράσινο φως» μόνο για τις ομαδικές προπονήσεις αυτών με κάποιους φιλικούς αγώνες, δεν μπορούν τώρα ότι ζητούν να το έχουν γιατί έτσι «βολεύει» εις βάρος του ερασιτεχνικού ποδόσφαιρου. Τώρα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάλι εις βάρος μας και με τα κρούσματα και πάλι στον «θεό», όπως ακριβώς ίσως και χειρότερα και λόγω των μεταλλάξεων με τον «κόκκινο» Νοέμβρη του 2020, όταν επέφεραν τον «ξαφνικό θάνατο» στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αποφάσισαν και διέταξαν ξαφνικά και χωρίς τα επιδημιολογικά δεδομένα να το υποδεικνύουν και να το επιτρέπουν, επανεκκίνηση ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2021! Καμιά λογική απ’ όπου κι αν το πιάσεις!
Απορίας άξιον, οι ομάδες κυρίως της Γ Εθνικής, που αναγκάστηκαν εξαιτίας της συγκυρίας να «ξεφορτώσουν» οικονομικά με νέες μηδενικές ή μειωμένες κατά πολύ τις αρχικές οικονομικές συμφωνίες, με υποχρεωτικές αλλαγές αγωνιστικών πλάνων, προπονητών και ρόστερ, χωρίς έγγραφες δημόσιες κρατικές ουσιαστικές δεσμεύσεις για δωρεάν τεστ και αμέριστη οικονομική και υλική βοήθεια στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κάθε άλλου είδους σχετική επιβεβλημένη ιατρική στήριξη, πως το δέχτηκαν. Η «ασπιρίνη» της Επιτροπής Διοργανώσεων που αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ε.Ε./Ε.Π.Ο., τη μείωση κατά 50% της αμοιβής των διαιτητών και παρατηρητών αγώνων και διαιτησίας για όλους τους αγώνες του ανωτέρω πρωταθλήματος έως την λήξη του, δεν «θεραπεύει» και δεν αντιστρέφει την μεγάλη εικόνα, που ήθελε τα πρωταθλήματα Απρίλιο μήνα να ολοκληρώνονται και όχι να ξαναρχίζουν με αβεβαιότητες, ανασφάλειες και… ξεκάθαρες αγωνιστικές και άλλες «αδικίες». Το καλό και το ωφέλιμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μέσα από αλλαγές προκηρύξεων «κοπτοραπτικής» μεσούσης της σεζόν, με πρωταθλήματα και ομίλους πολλών διαφορετικών οικονομικών ταχυτήτων και ανισοτήτων, με ασφυκτικές προθεσμίες διάρκειας και λήξης των διοργανώσεων, με σχεδόν συνεχόμενους αγώνες και πρωταθλήματα από την μια χρονιά στην άλλη, πράγμα αφύσικο, επώδυνο και επικίνδυνο για ερασιτεχνικές ομάδες και ποδοσφαιριστές, χωρίς και την παρουσία φιλάθλων που είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ερασιτεχνικού αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, δεν προκύπτει από πουθενά. Έλεος!!! 
Αντιδράσεις υπάρχουν από διάφορες περιοχές, ομάδες και παράγοντες της χώρας, αλλά κι αυτές μάλλον φαντάζουν και ακούγονται, ως φωνές βοώντων εν τη ερήμω! Τα πολύ λογικά και εύλογα επιχειρήματά τους για διακοπή των πρωταθλημάτων, έχουν ήδη προαποφασίσει οι «αρμόδιοι» να τα απαντήσουν με «τιμωρητικούς» όρους και... υποβιβασμούς!
Θεμιτή η επιθυμία όλων ή μάλλον των περισσοτέρων και κυρίως των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών να ξαναπατήσουν γήπεδο μετά από τόσο μεγάλη αποχή και αδράνεια (προσωπικά είμαι υπέρ μέχρι παρεξηγήσεως της αγωνιστικής δράσης, όμως μόνο με φυσιολογικούς, ασφαλείς και κανονικούς ρυθμούς και κανόνες), αλλά τα όποια «κέρδη» αμελητέα μπροστά στον «χείμαρρο» των δυσκολιών που υφίστανται και θα συνεχίσουν να υφίστανται, πολλών εκ των οποίων ίσως και ανυπέρβλητων, ενώ και οι “οιωνοί” δεν προδιαγράφονται οι καλύτεροι γενικότερα. Αλλά και σε κάποια υγειονομικά «στραβή» μαζικής ανίχνευσης κρουσμάτων ή βαθιά «κόκκινων» περιοχών που ίσως επιφέρουν αόριστα χρονικά διακοπές, όπως αυτές που μας έχουν γίνει καθημερινότητα εδώ κι έναν χρόνο και αντιμετωπίζονται μόνο με ατομικές ευθύνες, καραντίνες και κατ'  οίκον περιορισμούς, αλήθεια τι έχει προβλεφτεί; Οι διοικήσεις, οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές αν δεν το έχουν καταλάβει όλο αυτό το μεγάλο προηγούμενο «νεκρό» χρονικό διάστημα να το κάνουν σύντομα... Θα είναι και πάλι εντελώς μόνοι τους και «ατομικά υπεύθυνοι» και σ’ αυτή την προσπάθεια! Μ' αυτή την προσέγγιση και κάτω απ' αυτό το πρίσμα, θα έπρεπε να αφήσουμε πίσω την σεζόν 2020/2021 κρατώντας ως βάση πράγματα απ' αυτήν και να κοιτάξουμε την επόμενη με πρώιμη διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων, ώστε η νέα να ξεκινήσει με περισσότερη ασφάλεια, συνέπεια και διάρκεια, με καλύτερα εχέγγυα, με στέρεο βασικό και εναλλακτικό πλάνο, ώστε με κάποιον πιο ομαλό τρόπο, να γίνει η προσπάθεια επιστροφής στη νέα ποδοσφαιρική «κανονικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: