Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Πώς μας δουλεύει ο κ. Χρυσοχοΐδης

Η πρόταση της Επιτροπής Αλιβιζάτου για βιντεοκάμερες σε κλούβες, κρατητήρια και ανακριτικά τμήματα και η διαστροφή της από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Για την αξιοπιστία του κ. Χρυσοχοΐδη και το πώς αυτός κάνει το άσπρο μαύρο, δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο τεκμήριο από τις «42 αλήθειες» που το υπουργείο του διένειμε στα ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αστυνομική βία της περασμένης εβδομάδας και τις αμήχανες προσπάθειες για υπηρεσιακή συγκάλυψή τους.
Θα σταθώ εδώ ενδεικτικά σ’ ένα μόνο, αλλά εξαιρετικά εύγλωττο, σημείο: τον ισχυρισμό ότι τα συμπεράσματα της βραχύβιας Επιτροπής Αλιβιζάτου «έγιναν απολύτως δεκτά» και «προχώρησε η εφαρμογή τους» (§6), με «σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας», όπως η «χρήση καμερών από τους αστυνομικούς» (§17).
«Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Π.Δ. 75/2020», διαβάζουμε λίγο παρακάτω (§20), «θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη οι ουσιαστικές και διαδικαστικές εγγυήσεις για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη πιλοτικά κάμερες στις ομάδες ΥΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Μέτρο που θα επεκταθεί σε όλες τις ομάδες πρώτης γραμμής». Δεν λείπει ακόμη και η μομφή προς την αξιωματική αντιπολίτευση, πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που σήμερα εγκαλεί για αυθαιρεσία και αστυνομική βία, δεν τόλμησε να φέρει κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες» (§42).
Στην πραγματικότητα η Επιτροπή Αλιβιζάτου δεν είχε εισηγηθεί τον εφοδιασμό των ΜΑΤ με φορητές κάμερες, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Αντιγράφω επί λέξει το σχετικό απόσπασμα των προτάσεών της (σ. 4, §Γ2): «Για τη διαλεύκανση των υποθέσεων και την αποτροπή περιστατικών βίας, επιβάλλεται η τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και τα γραφεία των παραρτημάτων ασφαλείας, όπου διεξάγονται ανακριτικές πράξεις. Για το σχετικό μέτρο επιβάλλεται να ζητηθεί η συνεργασία της Αρχής προστασίας Δεδομένων».
Βολικά πλάνα
Ετη φωτός χωρίζουν βέβαια τη σταθερή καταγραφή των τεκταινόμενων μέσα στις κλούβες, στα περιπολικά, τα κρατητήρια και τα ανακριτικά τμήματα (για ν’ αποφεύγονται ή να περιορίζονται οι ξυλοδαρμοί των ήδη συλληφθέντων ή ανακρινόμενων) από την επιλεκτική βιντεοσκόπηση κάποιων διαδηλωτών για τον εφοδιασμό του υπουργείου με βολικά προπαγανδιστικά πλάνα, όπως προβλέπει το διαβόητο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων» του κ. Χρυσοχοΐδη στο κεφάλαιό του περί «στρατηγικής επικοινωνίας». Με δεξιοτεχνία ταχυδακτυλουργού και τη βεβαιότητα ότι σχεδόν κανείς δεν θυμάται τι ακριβώς πρότεινε η Επιτροπή που η ίδια είχε συστήσει, η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετατρέπει έτσι ένα μέτρο περιστολής της αστυνομικής αυθαιρεσίας στο ακριβώς αντίθετό του.
 
Τάσος Κωστόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: