Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

H έκθεση της FIFPRO για τις συνθήκες εργασίας των παικτών

Η παγκόσμια οργάνωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, FIFPRO, δημοσίευσε σήμερα (16/3) την έκθεσή της "Shaping Our Future" (Διαμόρφωση του μέλλοντός μας), εξετάζοντας τις παγκόσμιες ροές εσόδων και τις συνθήκες εργασίας των παικτών, με σκοπό την επίτευξη ενός πιο σταθερού παιχνιδιού. Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από δείγμα 79 χωρών (χωρισμένες σε έξι γκρουπ), ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου κατατάσσεται στο 4ο γκρουπ, μαζί με την Κύπρο και 23 ακόμη χώρες.
«Σε μια εποχή εξαιρετικής αβεβαιότητας, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε τα θεμέλια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για την επόμενη γενιά. Βρισκόμαστε στη μέση ενός νέου κύματος βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά η κουλτούρα και η διακυβέρνηση του παιχνιδιού έχουν κολλήσει στο παρελθόν. Είναι καιρός για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και μια δέσμευση για τη μεταχείριση παικτών - ανδρών, γυναικών, σε όλες τις ηπείρους, με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Οι παίκτες κάνουν το ποδόσφαιρο το πιο επιβλητικό άθλημα στον κόσμο. Οι παίκτες πρέπει να έχουν λόγο για ζητήματα που επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας τους», είπε ο γενικός γραμματέας της FIFPRO, Γιόνας Μπάερ Χόφμαν.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της έκθεσης:
  • Λιγότερο από το 1/3 των χωρών έχουν ποδόσφαιρο που λειτουργεί καλά με σταθερές συνθήκες απασχόλησης.
  • Η έλλειψη βασικών προτύπων απασχόλησης σε πολλές χώρες δημιουργεί περιττή αστάθεια και εμποδίζει την ανάπτυξη.
  • Αρκετές αγορές με μικρότερες ροές εσόδων (Ολλανδία) παρέχουν περισσότερη σταθερότητα και καλύτερες συνθήκες για παίκτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες ποδοσφαίρου (Τουρκία).
  • Πάνω από το 70% που αναλύθηκαν έχουν μέσο προϋπολογισμό ομάδας κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
  • 30 από τις 79 εγχώριες αγορές ποδοσφαίρου έχουν ετήσιο εισόδημα από TV δικαιώματα, μικρότερο από 5 εκατομμύρια δολάρια.
  • Υπάρχει έλλειψη εθνικών και διεθνών συστημάτων χρηματοοικονομικής προστασίας που να εγγυώνται ότι οι παίκτες λαμβάνουν τους μισθούς τους.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: