Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Επίλεκτες μονάδες στρατιωτικών στον… ΕΦΚΑ για να βγάλουν συντάξεις

Το μεσοδιάστημα ωστόσο, για τα επόμενα 1-2 χρόνια απαιτούνται… εργατικά χέρια. Και όποιος κλάδος στείλει προσωπικό στην ΕΦΚΑ να εργαστεί, θα «δώσει» συντάξεις στην… συντεχνία του.
Ο ΕΦΚΑ έχει παροπλιστεί και δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έτσι, οι… τάξεις πήραν τα μολύβια και τα κομπιουτεράκια τους και οδεύουν στον οργανισμό ασφάλισης για να βγάλουν τις συντάξεις των κλάδων (τους).
Μετά την πρωτοφανή «ουρά» των σχεδόν 180.000 εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και πάνω από 440.000 (συνολικά) αιτήσεων για διάφορες απονομές (επικουρικές, εφάπαξ, δεύτερη σύνταξη, μερίσματα κ.λπ.) και την συνακόλουθη καθυστέρηση έως και 6 χρόνων στην οριστική απόδοση των αποδοχών, οι ένστολοι ανέλαβαν καταδρομική δράση: Πρώτοι οι αστυνομικοί έστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περί τα 15 στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών και εκκαθάρισαν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις. Ακολούθησαν οι στρατιωτικοί με ομάδα «κομάντο του ασφαλιστικού» αποτελούμενη από 30 άτομα.
Και ω! του θαύματος… Στο Γενικό Λογιστήρια του Κράτος (ΓΛΚ) σήμερα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενστόλων του περασμένου Ιανουαρίου (2021)! Οι επίλεκτες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας εκκαθάρισαν τις υποθέσεις τους. Αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες κ.α. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απόδοσης συντάξεων…
Την ίδια στιγμή που οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (ΤΣΑΥ) έχουν να πάρουν σύνταξη από το 2016, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε δύο ή τρία ταμεία, οι αιτήσεις χιλιάδων των ασφαλισμένων μένουν ανέπαφες για περισσότερα από 6 χρόνια…
Ακολουθώντας τον… στρατιωτικό βηματισμό οι υγειονομικοί (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος-ΠΙΣ), οι Μηχανικοί (Τεχνικό Επιμελητήριο-ΤΕΕ), αλλά και άλλοι κλάδοι ετοιμάζονται να εκπαιδεύσουν στελέχη τους ώστε να τα αποστείλουν με αποστολή στον ΕΦΚΑ προκείμενου να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που λιμνάζουν από ετών.
Η όλη διαδικασία αποδεικνύει ότι για την προώθηση των αιτήσεων απαιτούνται εξειδικευμένοι υπάλληλοι ώστε να «περάσουν» ηλεκτρονικά τα στοιχεία (ασφαλιστική ιστορία εκάστου ασφαλισμένου). Και ακόλουθος, να βγει η σύνταξη. Και αυτό είναι μια αναγκαία εργασία που δεν έχει σχέση με την μηχανοργάνωση ή ψηφιοποίηση του συστήματος. Διαδικασία η οποία θα προχωρήσει ουσιαστικά, υποβοηθούμενη και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, από το φθινόπωρο φέτος.
Στο μέλλον, όντως οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά. Το μεσοδιάστημα ωστόσο, για τα επόμενα 1-2 χρόνια απαιτούνται… εργατικά χέρια. Και όποιος κλάδος στείλει προσωπικό στην ΕΦΚΑ να εργαστεί, θα «δώσει» συντάξεις στην… συντεχνία του. Ο ΕΦΚΑ έχει… παροπλιστεί και δεν μπορεί να αποδώσει.
 
Χρήστος Μέγας
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: