Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΠΟΥ: Ούτε φέτος θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό

☆Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: «Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης»
☆Μάικλ Ράιαν: «Μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία φέτος»
Ένα απαισιόδοξο αλλά μάλλον αναμενόμενο μήνυμα έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσον αφορά την αναχαίτιση της νόσου Covid-19, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Έσπευσε να προσθέσει ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή, η μείωση στον αριθμό των θανάτων και των νοσηλευομένων ασθενών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.
Από την πλευρά του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες. Όπως είπε, η αύξηση αυτή είναι «απογοητευτική αλλά δεν εκπλήσσει», παροτρύνοντας παράλληλα τις χώρες να μη χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού.
Σημείωσε πως χώρες σπεύδουν να χαλαρώσουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, στοιχηματίζοντας στα εμβόλια για το τέλος της πανδημίας της Covid-19. «Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης», δήλωσε ο Τέντρος.
Παράλληλα, επέκρινε πλούσιες χώρες για συσσώρευση εμβολίων: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, μπροστά από εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και ηλικιωμένους σε άλλες χώρες».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: