Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Διπλό μήνυμα

Με την επίσκεψή του στο Ιράκ και τη συνάντησή του με τον Αγιατολάχ Σιστάνι, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα διπλό μήνυμα.
Ο πρώτος αποδέκτης είναι η προσέγγιση της συνολικής δαιμονοποίησης του Ισλάμ που κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στη Δύση καθώς εξυπηρετεί πολιτικές και εκλογικές στρατηγικές κατάκτησης και παραμονής στην εξουσία.
Το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι οι δύο κατ’ εξοχήν χώρες όπου τον βαρύτερο φόρο αίματος στον σουνιτικό ισλαμικό φονταμενταλισμό τον πλήρωσαν πληθυσμοί ομόθρησκοι των τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους» και της Αλ Κάιντα.
Ο δεύτερος αποδέκτης είναι όσοι επενδύουν πολιτικά στον φονταμενταλισμό, ο οποίος είναι ξένος στην πραγματική παράδοση και ιστορική συνέχεια του Ισλάμ, όχι όπως προκύπτει από ερμηνείες και παρερμηνείες του Κορανιού αλλά από την πορεία της Ιστορίας.
Επί αιώνες οι πολυάριθμες χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή -και μαζί τους μέχρι την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 οι εβραϊκές- συμβίωναν ειρηνικά με τη μουσουλμανική πλειονότητα του πληθυσμού.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αραβικό κόσμο, οι χριστιανοί των διαφόρων δογμάτων, μακράν του να αποτελούν μια πέμπτη φάλαγγα των σταυροφόρων της Δύσης, πρωταγωνίστησαν στη δυναμική εθνικής χειραφέτησης και κοσμικού εκσυγχρονισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ιδρυτή του κόμματος Μπάαθ, Μισέλ Αφλακ.
Με την επίσκεψή του στο Ιράκ ο Πάπας Φραγκίσκος αποδοκίμασε την ισλαμοφοβία σε όλες τις εκδοχές της, από το αφήγημα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς για ισλαμοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι τις πολιτικά ορθά διατυπωμένες θεωρίες για σύγκρουση των πολιτισμών.
Η ιστορική επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη μέχρι πρόσφατα καρδιά του «Ισλαμικού κράτους» θα ήταν αδιανόητη για το Βατικανό πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια.
Ποιος θυμάται άραγε σήμερα ότι το 1992, πέντε αιώνες μετά την εκδίωξη των μουσουλμάνων και των Εβραίων από την Ισπανία με απόφαση του βασιλικού ζεύγους Φερδινάνδου και Ισαβέλλας, στην Αγία Εδρα είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγιοποίηση της καθολικής βασίλισσας;

Γιώργος Καπόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: