Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους»

Νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ζητά η ΑΔΕΔΥ, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.
Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τα μέλη της «απαιτείται, άμεσα, η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, τουλάχιστον για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Αναλυτικά η επιστολή
Θέμα: Η υπ΄ αριθμ. C-760/2018/11-02-21 απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συμβασιούχους των ΟΤΑ.
Συνάδελφοι,
Με αφορμή την C-760/18/11-02-2021 απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη μαζική αποστολή προτάσεων προσφυγών από διάφορα δικηγορικά γραφεία -που κάνουν «άγρα» πελατών- και προκειμένου να μην μπουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
σε περιττά έξοδα με άδηλα αποτελέσματα, σας αποστέλλουμε γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, για το θέμα, επισημαίνοντας τα εξής:
  1. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ένωσης δεν έκρινε, σε καμία περίπτωση, ότι είναι υποχρέωση του Έλληνα Δικαστή να χαρακτηρίσει διαδοχικώς παρατεινόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ως ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Το Δικαστήριο της Ένωσης τόνισε ότι αυτό ανήκει στην εξουσία των Ελληνικών Δικαστηρίων.
  2. Ύστερα από αυτό, ούτε ανοίγει κάποιος «δρόμος» μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ένωσης για ομαδικές αγωγές προς τα ελληνικά Δικαστήρια προς αναγνώριση υφιστάμενων, παρατεινόμενων ή διαδοχικώς ανανεούμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ως μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου, ούτε η απόφαση δημιουργεί κάποιο δεδικασμένο στην κατεύθυνση αυτή.
  3. Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. το θέμα των συμβασιούχων στο Δημόσιο είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι δικαστικής απόφασης. Για αυτό απαιτείται, άμεσα, η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, τουλάχιστον για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Δύο ενστάσεις
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι:
Πρώτον, η σχετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ η οποία αναφέρεται στην επιστολή, δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ.
Δεύτερον, νομικοί που χειρίζονται το θέμα των συμβασιούχων έχουν διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι τα ελληνικά Δικαστήρια, όπως έγινε με σχετική απόφαση για συμβασιούχους του δήμου Χαϊδαρίου, λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση του του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: