Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Συμπολίτες μου συρρίκνωσα το... Ε.Σ.Υ.

Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς εκτός από ευφυολογήματα ή ανοησίες, τα όσα ακούγονται όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, τον υπουργό υγείας αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ... Αυτό που έγινε και γίνεται αυτόν τον έναν χρόνο πανδημίας με την «ανεμελιά» διαρκείας της κυβέρνησης, μόνο ως διάλυση του ΕΣΥ μπορεί να χαρακτηριστεί! Το αποκούμπι και το στήριγμα των πολιτών η ΠΦΥ, πολύ περισσότερο των ηλικιωμένων, των πιο ευάλωτων αυτής της πανδημίας μέχρι σήμερα, που είναι και τα δυνητικά υποψήφια «θύματα» και βρίσκονται στην μακρά μακάβρια «μαύρη λίστα» αυτής της υγειονομικής κρίσης, είτε μέσω περιφερειακών ιατρείων, είτε μέσω ΤΟΜΥ και ΚΥ, είτε των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, έχει πάει περίπατο...
Και ειλικρινά δεν ξέρει τι να υποθέσεις κανείς, κυρίως για τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ, που όχι μόνο δεν «σηκώνουν» ένα τόσο σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους, αλλά δεν το «κρατούν» και στην επικαιρότητα και την δημοσιότητα με νύχια και με δόντια, μέχρι να βρεθεί και να δοθεί επιτέλους μια σωτήρια λύση! Δεν πιστεύω να «μπούκωσαν» κι αυτά με λίγα ευρώ, όπως σε υπερθετικό βαθμό έκαναν και κάνουν τα μικρά και μεγάλα συστημικά ΜΜΕ, που έλαβαν πακτωλό χρημάτων από την "Λίστα Πέτσα" και όχι μόνο. Άλλωστε πιστεύω οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κάποιον δικό τους ηλικιωμένο άνθρωπο που έχει άμεση ανάγκη και ταλαιπωρείται, όπως ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι με όλη αυτή την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΦΥ!
Δεν εξηγείται αλλιώς που κανείς ποτέ δεν συναντά, δεν διαβάζει ή έστω πολύ σπάνια αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά για την σοβαρότητα του προβλήματος, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορές, εκκλήσεις, σχόλια και... αναθέματα όταν απαιτείται για την καθολική εξαφάνιση των γενικών γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία, την ακύρωση των τακτικών ραντεβού και χειρουργείων και την ελάχιστη και επιλεκτική φροντίδα και αντιμετώπιση από τα νοσοκομεία μόνο των πολύ έκτακτων περιστατικών, κι αυτή με πάρα πολλά ερωτηματικά, αφού υπάρχουν αποδεδειγμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι ούτε αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πολλές φορές με πρόσχημα τον κορονοϊό και τέλος για την μετά κόπων και βασάνων πλέον συγκυριακή εξυπηρέτηση από τα υποστελεχωμένα ΤΟΜΥ και ΚΥ που ήταν μια κάποια λύση, κυρίως με την αρωγή των νεότερων για όσους ηλικιωμένους είχαν την τύχη να έχουν δίπλα τους, για συνταγογραφήσεις εξετάσεων και φαρμάκων μακροχρόνιων παθήσεων και θεραπειών!
Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε, με την αιτία να προϋπάρχει φυσικά καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας και να έχει αναδειχθεί πολλάκις από το a-pella.gr, μια τελευταία τηλεφωνική κλήση που έκανα στην ΤΟΜΥ Γιαννιτσών για ραντεβού άϋλης συνταγογράφησης σε γενικό ιατρό λόγω πολλών διαφορετικών παθήσεων, όπως το συνήθιζα όλο αυτό το διάστημα που μπήκαν λουκέτα στα περιφερειακά ιατρεία των χωριών και στα ραντεβού των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Η απάντηση του τηλεφωνητή ήταν, για να λάβω ακόμη μία «κρυάδα» από τις πολλές της πανδημίας, ότι γενικός ιατρός τέλος από την ΤΟΜΥ Γιαννιτσών (μας τον πήραν φαντάρο, τον «επιστράτευσαν» θα έλεγε κάποιος με μαύρο χιούμορ!) και θα έπρεπε να κλείσω ραντεβού άϋλης συνταγογράφησης με 4-5 διαφορετικές ειδικότητες για κάθε γονέα μου, αν αυτές υπήρχαν φυσικά στην συγκεκριμένη ΤΟΜΥ! Κι ας πούμε εγώ ή καλύτερα οι γονείς μου, είχαν την τύχη να έχουν εμένα και την άϋλη συνταγογράφηση, ώστε εγώ βρίσκοντας τον χρόνο και τους γιατρούς, να επικοινωνήσω μ' αυτές τις ειδικότητες και να πω τα φάρμακα και τις εξετάσεις που χρειάζονται. Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν αυτή αυτή την ευκολία και την δυνατότητα να έχουν νεότερους δίπλα τους και δεν διαθέτουν άϋλη συνταγογράφηση, τι θα έπρεπε να κάνουν; Μιλάμε για σχεδόν ανυπέρβλητη δυσκολία αν υπάρχει έστω μια ελάχιστη σωματική δυνατότητα να ανταποκριθούν οι ηλικιωμένοι και την ταλαιπωρία της ταλαιπωρίας να διεκπεραιώσουν μια απλή ιατρική διαδικασία, που φυσικά γίνεται «Γολγοθάς» όταν απαιτείται μάλιστα φυσική παρουσία, κι αυτοί οι 80άρηδες-85άρηδες να πρέπει να περάσουν από 5 ειδικότητες για μια απλή συνταγογράφηση! Κόστος, κόπος με απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια! Στην... «ενίσχυση» του ΕΣΥ όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση κι όπως εντελώς αντιστρόφως περιγράφεται πολύ εύγλωττα παραπάνω, να προσθέσουμε και την «επιστράτευση» παθολόγων στα εμβολιαστικά κέντρα, άλλης μιας πολύ σημαντικής ειδικότητας και ζωτικής ανάγκης για όλους και ειδικότερα για ηλικιωμένους. Ένα επίσης πολύ σοβαρό «θύμα» των δήθεν έτοιμων από καιρό όπως μας έλεγαν κυβερνητικά στελέχη... εμβολιαστικών κέντρων, είναι στην περιοχή μας και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και το διαβητολογικό ιατρείο, που έβαλε ουσιαστικά «λουκέτο» αναστέλλοντας επ' αόριστον την λειτουργία του και τα προγραμματισμένα ραντεβού!
Οι άνθρωποι τα έχουν κάνει θάλασσα με τις εμμονές τους, όχι μόνο να μην ενισχύουν πραγματικά το ΕΣΥ με γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, σ' αυτή την πολύ δύσκολη παγκόσμια αλλά και ειδικότερα ελληνική λόγω και των διαχρονικών ελλείψεων υγειονομική κρίση, αλλά και να το αποδυναμώνουν σε κάθε δύσκολη συγκυρία, «επιστρατεύοντας» και «υφαρπάζοντας» γιατρούς με «βολικές» για Covid-19 ειδικότητες από την ΠΦΥ που είναι η ασπίδα όλου του ΕΣΥ και μετατρέποντας τα νοσοκομεία, σε νοσοκομεία μιας μόνο νόσου με τις γνωστές πλέον σε όλους μας «παράπλευρες απώλειες» από άλλες μακροχρόνιες σοβαρές παθήσεις. Πολύ φοβάμαι όλο αυτό το διάστημα, σε όλη την επικράτεια, έχουν συμβεί μικρές ή μεγάλες τραγωδίες μέσα στα σπίτια που μας έκλεισαν για το «καλό» μας, τραγωδίες που δεν μπορούν να καταμετρηθούν και να καταγραφούν ούτε με test, ούτε με τηλεοπτικούς και φωτογραφικούς φακούς, ούτε με κανέναν άλλο ακριβή τρόπο και σίγουρα ούτε θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας... 
Είναι κοινή πεποίθηση πλέον ακόμη κι από τους πιο μετριοπαθείς, ότι σ' αυτή την υγειονομική κρίση, με όσα βιώνουμε τόσο με τον κορονοϊό όσο και με τα εξίσου σοβαρά πιο συνηθισμένα όμως προϋπάρχοντα νοσήματα που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, ότι «η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία»! Η στόχευση ξεκάθαρη και δεν την έκρυψαν ποτέ... Ότι τραγικό έγινε επί έναν χρόνο με την μη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ώστε να πλουτίζουν στις πλάτες του λαού τα ιδιωτικά εργαστήρια, το ίδιο και χειρότερο γίνεται και με την ΠΦΥ, με τους πολίτες να κατευθύνονται αναγκαστικά πολλές φορές, στους ιδιώτες γιατρούς ακόμη και για την συνταγογράφηση φαρμάκων! Κι αν μπορεί κανείς να βρει πολλά άλλα λάθη και παραλείψεις στην όλη διαχείριση και της πανδημίας και να τα δικαιολογήσει καλόπιστα κυρίως για το πρωτόγνωρο του προβλήματος, έστω κι αν έχουμε ήδη μια πλούσια εμπειρία ενός χρόνου, τέτοιες ενέργειες όμως με τις εσωτερικές μετακινήσεις σημαντικών γιατρών για κάθε οικογένεια, που οδηγούν σε σίγουρη αποσάθρωση ολόκληρο το ΕΣΥ και τους πολίτες στο περιθώριο, την ανασφάλεια και την απόγνωση, μόνο ως ανεύθυνη, επικίνδυνη και εγκληματική «ανεμελιά» και ανικανότητα μπορούν να εκληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: