Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΕΟΦΣΑ: «Η άρση αναγνώρισης βασίστηκε σε ψέματα»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης (Μπάντμιντον) υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει περάσει από τρεις οικονομικούς ελέγχους και πως η άρση αναγνώρισης της βασίστηκε σε συκοφαντικές καταγγελίες.
Η ανακοίνωση:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με έκπληξη λάβαμε γνώση δελτίου τύπου περί αποστολής στον Εισαγγελέα Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου βάσει του άρθρου 52 παρ. 5 του ν. 2725/1999, για τα πεπραγμένα της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. έπειτα από καταγγελίες εναντίον του Δ.Σ. της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.
Θεωρούμε ότι η ενέργειά σας αυτή έγινε, προφανώς κατόπιν εσφαλμένης πληροφόρησης που παρείχαν σε εσάς μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίας. Κατανοούμε το ότι πρεσβεύετε τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και ότι δεν επιθυμείτε να μένουν κατάλοιπα ή ίχνη αδιαφάνειας για καταγγελίες που έγιναν προς εσάς. Πλην όμως θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε σε εσάς τα εξής:
1. Ο έλεγχος που έγινε στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α. βάσει του άρθρου 52 παρ. 5 του ν. 2725/1999 λόγω καταγγελιών από ανύπαρκτο πρόσωπο που χρησιμοποιούσε το όνομα Π. Κοντόπουλος έλαβε χώρα το έτος 2015-2016 και αφορούσε τα έτη 2012 έως 2015. Το πόρισμα του ελέγχου αυτού διαβιβάστηκε από τον προκάτοχό σας κύριο Κοντονή προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Έκτοτε άλλος έλεγχος δεν έχει γίνει στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α., ώστε να προκύπτουν τυχόν νέα πορίσματα. Κοινώς, το σχετικό πόρισμα έχει κριθεί από τις εισαγγελικές αρχές της Χώρας και έχει διαπιστωθεί η ανυπαρξία ποινικών αδικημάτων.
2. Πριν από τον έλεγχο αυτόν, υπάλληλοι των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου, κατόπιν εντολής του προκάτοχού σας κυρίου Κοντονή είχαν ζητήσει να ελέγξουν τα βιβλία και στοιχεία της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. εν μέσω του μηνός Αυγούστου και όταν οι υπάλληλοι της Ομοσπονδίας είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας. Επειδή, ένεκα των διακοπών του θέρους αυτό δεν κατέστη δυνατό, ανέφεραν σχετικώς στον προκάτοχο σας, ο οποίος διαβίβασε και την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Η υπόθεση εισήχθη στο ακροατήριο και αθωώθηκαν πανηγυρικώς η Πρόεδρος του Δ.Σ. κυρία Χατζήνα καθώς και ο τότε λογιστής της ομοσπονδίας.
3. Μετά από καταγγελία των εργαζομένων στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α. περί δήθεν κακής διαχείρισης, η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. υπέστη λογιστικό, ταμειακό και φορολογικό έλεγχο από την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Υ.Ε.Δ.Ε.). Υπηρεσία, η οποία ανήκει οργανικά στην Α.Α.Δ.Ε. Και πάλι διαπιστώθηκε η ανυπαρξία, φορολογικών, ταμειακών και λογιστικών παραβάσεων. Προφανώς οι εργαζόμενοι στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α., στην προσπάθεια τους να ασκήσουν πίεση, προέβησαν σε αυτή την ενέργεια.
4. Η διοίκηση της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. δεν «γέννησε» προβλήματα. Κληρονόμησε χρέη προς το Ο.Α.Κ.Α. από την προηγούμενη διοίκηση και βρέθηκε κατά τα πρώτα έτη της θητείας με την εξής, αδύνατη να λυθεί εξίσωση: Ετήσιο Μισθολογικό κόστος από προσλήψεις προηγούμενων Διοικήσεων ύψους 140.000 € και ετήσια επιχορήγηση ύψους 60.000 € λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε υποστεί η χώρα.
5. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία τέσσερα έτη η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. δεν έχει λάβει κρατική επιχορήγηση. Ο λόγος της μη καταβολής, όπως επίσημα μεταφέρεται από τα στόματα των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου είναι ότι δεν απασχολεί υπαλλήλους και ως εκ τούτου δεν δικαιούται επιχορήγησης (!) Παρόλ αυτά με φιλότιμες προσπάθειες των μελών του Δ.Σ., των φίλων του αθλήματος, των αθλητών και των λοιπών συντελεστών έχει πλούσιο αθλητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα με συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα και διακρίσεις αθλητών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μέλος σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς του αθλήματος με μόνιμη παρουσία σε σχετικά fora. Επέτυχε ακόμη και την ανάληψη διεθνούς διοργάνωσης σχολικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα (Αρχαία Ολυμπία), η οποία δεν κατέστη εφικτή γιατί οι «πολιτικές εμμονές» της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου δεν επέτρεψαν να δοθεί η συγκατάθεσή της. Σημειωτέον ότι η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. την τελευταία τετραετία, χωρίς καμιά κρατική ενίσχυση, έχει διοργανώσει 118 αθλητικά event, ανά την Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν αθροιστικά 10.413 αθλητές ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα 1.050 αθλητές της αντιπτέρισης έχουν συμμετάσχει σε 52 διεθνείς και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις.
6. Εφέτος, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια επί της θητείας σας και με τη φιλότιμη προσπάθεια του κυρίου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ευρέθηκε κοινή γραμμή με τους εργαζομένους στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α. και τον Π.Σ.Υ.Α.Σ. για τη μετακίνηση αυτών και την τακτοποίηση οφειλών προς αυτούς. Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι τα ζητήματα των υπαλλήλων των ομοσπονδιών που προσλήφθηκαν επί θητείας Φούρα είναι προβληματικά σε νομικό και θεσμικό επίπεδο. Παρ’ όλ αυτά, με τη διαμεσολάβησή σας φάνηκε φως για την αντιμετώπιση του μόνου χρόνιου προβλήματος της Ομοσπονδίας, η οποία είχε ανάγκη από έναν (1) υπάλληλο και έπρεπε να απασχολεί επτά (7).
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Από την εμπειρία σας κατανοείτε ότι δεν υπάρχει άλλη Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία, η οποία να έχει περάσει τρεις (3) οικονομικούς ελέγχους εντός πέντε (5) ετών. Δεν υπάρχει άλλη Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία να έχει περάσει έλεγχο από την Υ.Ε.Δ.Ε. Και όλα αυτά χωρίς διαπιστώσεις και επιβολές προστίμων. Σας μεταφέρουμε απλώς ότι μετά από όλους αυτούς του ελέγχους ο προκάτοχος σας κύριος Κοντονής, εκ των υστέρων, ομολόγησε σε δημόσια συζήτηση με μέλος του Δ.Σ.της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. ενώπιον τρίτων προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις, ότι αδίκησε την Ε.Ο.Φ.Σ.Α. γιατί παρασύρθηκε από κάποιον υπάλληλο του Υπουργείου. Τυγχάνετε δημόσιο πρόσωπο και γνωρίζετε την επικινδυνότητα των συκοφαντικών και ανώνυμων καταγγελιών. Είναι δε πρόσφατα τα πορίσματα του δήθεν σκανδάλου «NOVARTIS» που παρ’ ολίγο να καταστρέψει προσωπικότητες και οικογένειες συναδέρφων σας. Δεν είναι δυνατό τα εισαγγελικά πορίσματα, οι αθωωτικές αποφάσεις και διαπιστώσεις φορολογικών ελέγχων να κρύβονται στα συρτάρια Διευθυντών, να αποσιωπώνται, να προσβάλλονται υπολήψεις και να καταρρακώνονται προσωπικότητες, ενόσω ήδη έχει μεσολαβήσει και έχει κρίνει σχετικώς η δικαιοσύνη. Πόσο μάλλον όταν υποκινητές της διάδοσης του ψεύδους είναι πρόσωπα που σύντομα θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παράτυπους αποκλεισμούς αθλητών και για την «προώθηση» μελών των οικογενειών τους.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι ανώνυμες καταγγελίες τους παρελθόντος απεδείχθησαν συκοφαντικές. Στο ίδιο το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι ο Π. Κοντόπουλος πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο. Μοναδικός σκοπός των καταγγελιών είναι πρόκληση βλάβης για την εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπών και συμφερόντων προσώπων που στο παρελθόν μετήλθαν παράνομων μεθόδων και παρενοχλητικών συμπεριφορών εις βάρος αθλητών και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται δημόσια, λέγοντας ψευδώς ότι μιλούν στο όνομα σας.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η παρούσα διοίκηση απέρχεται ενόψει της λήξεως της θητείας της. Πλην όμως όλες οι πιο πάνω ενέργειες λειτουργούν εις βάρος του αθλήματος. Κατανοώντας το φόρτο του προγράμματος σας, σας ζητούμε να προβούμε σε μια σύντομη ενημέρωση από αντιπροσωπεία της διοίκησης, σε χρόνο και με τρόπο που εσείς θα ορίσετε, ώστε να ακούσετε και την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας και να γεφυρωθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από τις συκοφαντικές καταγγελίες για τις οποίες γίνεται λόγος στο πιο πάνω δελτίο τύπου.
Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να διαβιβάσετε στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας τις καταγγελίες αυτές, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες κατά των συκοφαντών». 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: