Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Μαζική πορεία-απάντηση στην εκκένωση της κατάληψης και τις συλλήψεις στο ΑΠΘ

«Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ» το μήνυμα της δυναμικής δημοκρατικής απάντησης στο νέο «σόου» αστυνομικής καταστολής. Στον εισαγγελέα παραπέμπονται οι 16 συλληφθέντες. Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Πλήθος φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών, όλων των ηλικιών, διαμαρτύρονται για τη σημερινή βίαιη εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ξεκίνησαν έξω από τη Σχολή Θεάτρου και από το άγαλμα Βενιζέλου για να προχωρήσουν σε πορεία, ενώ ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ» γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών. «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας» γράφει το πανό της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται λοιπόν, όπως και η συνέλευση των φοιτητών της κατάληψης, για το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στα ΑΕΙ, και για τις κλειστές σχολές ζητώντας να επαναλειτουργήσουν με μέτρα προστασίας.
Ζητούν επίσης την απελευθέρωση των 16 ατόμων, που συνελήφθησαν και παραπέμπονται στον εισαγγελέα, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι οι 17 από 33 προσαχθέντες.
Ντροπιαστική απόφαση - Πώς έγινε η βίαιη εκκένωση
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» από τη Θεσσαλονίκη, Απόστολος Λυκεσάς, πληροφορίες ανέφεραν ότι από τους νέους και νέες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο οι αστυνομικοί επέλεξαν ποιοι θα προσαχθούν.
Ειδικότερα, άνδρες της Ασφάλειας μπήκαν τα ξημερώματα μαζί με άλλους των ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ στο ίδρυμα, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από χθες ότι οι φοιτητές είχαν αποφασίσει την λήξη της κατάληψης και τη συνέχιση του αγώνα τους με άλλες δράσεις.
Μάλιστα, δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε ρίψη χημικών στο χώρο, προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι όμως είχαν περιφρουρήσει την κινητοποίησή τους και δεν είχαν επιτρέψει καμιά καταστροφή στον χώρο.
Από την πλευρά του ο «απών» πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου πέταξε το μπαλάκι στις δυνάμεις καταστολής και στη Δικαιοσύνη αναφέροντας ότι «στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία».
Η νέα ντροπιαστική αστυνομική επιχείρηση έφερε πλήθος αντιδράσεων στο εκπαιδευτικό και πολιτικό κόσμο εν μέσω έξαρσης των περιστατικών βίας και αυταρχισμού.
ΣΥΡΙΖΑ: Προτίμησαν συλλήψεις φοιτητών αντί για ειρηνική αποχώρηση
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι «κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια» και ότι υπουργός Προστασίας του Πολίτη «προτίμησε αντί για την προαναγγελθείσα ειρηνική αποχώρηση, να στήσει ένα σόου χολιγουντιανής παραγωγής με κομμένα κινητά τηλέφωνα, ελικόπτερα και drones να πετάνε πάνω από το ΑΠΘ, απαγορεύοντας ακόμα και στους δημοσιογράφους να προσεγγίζουν τον χώρο ώστε να καταγράψουν τα γεγονότα».
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας αποτύχει στην πανδημία και την οικονομία, συνεχίζει να επενδύει στην καταστολή, τη βία και το διχασμό. Το μόνο που καταφέρνει είναι αντί για ασφάλεια να εμπεδώνει κλίμα ανασφάλειας και κοινωνικής έντασης, μήπως και ξεχαστούν οι αποτυχίες του.
»Να είναι σίγουρος πως οι πολίτες δεν τις ξεχνούν, βιώνουν κάθε μέρα τα αποτελέσματά τους στο αποτυχημένο λοκντάουν 5 μηνών, στην κατάρρευση της οικονομίας, τα λουκέτα και τις απολύσεις» καταλήγει η Κουμουνδούρου.
ΚΚΕ: Συνέχιση του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης
Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατήγγειλε την κυβέρνηση για «συνέχιση του αυταρχικού της κατήφορου, ένταση της καταστολής και καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι επιχείρηση έγινε αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα έληγε σήμερα η κατάληψη και κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος δημοσιογράφων στο ΑΠΘ.
Τέλος, ζητάει να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες και να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο κλειστά με πρόσχημα την πανδημία.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: