Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Σχέδιο "ότι νάναι, όπου νάναι"... Καμιά ενημέρωση και στους φαρμακοποιούς για το ένα δωρεάν rapid test την εβδομάδα - Ζητούν και επιπλέον αμοιβή!

Καμία ενημέρωση δεν φαίνεται να έχουν οι φαρμακοποιοί σχετικά με τα rapid test που θα διατίθενται προς πώληση στα φαρμακεία σε λίγες μέρες και όπου οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται ένα δωρεάν κάθε βδομάδα και να το κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.
«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.
«Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», τόνισε ο κ. Λουράντος, θέτοντας ερωτήματα όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».
«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Λουράντος.
Ακόμα ένα φάλτσο της κυβέρνησης την ώρα που οι συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής της μετά από πέντε μήνες λοκντάουν έχουν γίνει ορατές περισσότερο από ποτέ στο ΕΣΥ που έχει γονατίσει και στην αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων.
Μπορεί χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, να ανακοίνωσε τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων rapid test μηνιαίως για κάθε πολίτη καλώντας τον κόσμο στη... σύναψη «νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης» με το κράτος.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δηλώνει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή τις όποιες συζητήσεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία.
Σε ανάρτησή του ο Κώστας Λουράντος αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του οργάνου η οποία προβλέπει ότι εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο, όπως στην Κύπρο, τα τεστ θα πραγματοποιούνται στα φαρμακεία με αμοιβή τουλάχιστον 15 ευρώ και με τις εξής προϋποθέσεις:
  • Αγορά και πώληση του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.
  • Διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς.
  • Υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση)
Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τους ζητά για ακόμα μία φορά να καλύψουν τις αδυναμίες της και απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα:
  • «Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
  • Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
  • Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
  • Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
  • Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
  • Θα απογράφονται οι “αγορές” και οι “πωλήσεις” και σε ποια πλατφόρμα;»
Τέλος, ο ΠΦΣ σε σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει πως «η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».
 
Πηγή: tvxs.gr, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: