Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για το self testing, προβληματισμός στους φαρμακοποιούς

«Μπάχαλο» ακόμα και με την εξαγγελία για δωρεάν rapid test οικιακής χρήσης καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξηγώντας γιατί το self testing δεν είναι λύση στη διαχείριση της πανδημίας σε αντίθεση με τη συνταγογράφηση.
«Την Παρασκευή ο κ. Σκέρτσος δεν διευκρίνισε εάν τα rapid test που βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται για να υπάρχει και η απαραίτητη ιχνηλάτηση. Το Σάββατο δήλωσε στο Libre.gr πως το self testing δεν θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Σήμερα ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά rapid test» παρατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και σημειώνει ότι: «η κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά τα έχει κάνει μπάχαλο ακόμη και με τα test».
Επιπλέον, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «μετά από έναν χρόνο ομολογεί πως τόσο καιρό δεν έχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα, όπως τονίζει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι επιστήμονες». «Και αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, λέει πλέον πως ακόμα και η διάγνωση εναπόκειται στην ατομική ευθύνη των πολιτών», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξηγεί γιατί, κατά τη γνώμη του, το self testing δεν είναι λύση:
«1. Τα rapid test για self testing έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά.
2. Ακόμα και αν δημιουργηθεί πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που αρχικά απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε νέο μπάχαλο με την έγκαιρη και σωστή καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά περιοχή.
3. Οι πολίτες που θα κάνουν και θα βγαίνουν θετικοί, εν συνεχεία θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν και μοριακά test για επιβεβαίωση. Άρα δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση για τον πολίτη.
4. Θα κάνουν test μόνο όσοι ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα και πάλι να μη γίνονται οι απαραίτητοι στοχευμένοι έλεγχοι σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως μαζικοί εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας και κοινωνικές δομές υψηλού κινδύνου.
5. Τίθεται σοβαρότατο θέμα διαφάνειας στην προμήθειά τους και τη χορήγησή τους, με βάση τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και το όργιο απευθείας αναθέσεων».
«Με λίγα λόγια, τα δωρεάν rapid test μπορούν να λειτουργήσουν μόνο επικουρικά» υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση ότι «μόνη ουσιαστική και αυτονόητη λύση είναι η συνταγογράφηση και αποζημίωση μοριακών και rapid test από τον ΕΟΠΠΥ, που εγκληματικά αρνείται η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο και οι στοχευμένοι έλεγχοι».
Διευκρινίσεις ζητούν οι φαρμακοποιοί
Στο μεταξύ προβληματισμός και σύγχυση επικρατεί στους κόλπους των φαρμακοποιών σχετικά με τη διάθεση των self test.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, εκτίμησε ότι αν οι πολίτες προμηθεύονται 4 τεστ το μήνα τότε μιλάμε για τη διάθεση 40 εκατομμυρίων τεστ. «Ακόμη και αν δεν διατεθούν τόσα εκατομμύρια, εκτιμάται ότι οι επισκέψεις στα φαρμακεία θα πενταπλασιαστούν με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των φαρμακοποιών αλλά και την πίεση στην εργασία μας», είπε και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Πολιτεία δεν έχει διευκρινίσει τι θα γίνεται εάν κάποιος δηλώσει αδυναμία να κάνει μόνος του το τεστ.
«Δεν ζητήσαμε αμοιβή για τα τεστ» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ και εξέφρασε αμφιβολίες για τη διαδικασία προμήθειας των δωρεάν τεστ από τους πολίτες, καθώς φοβάται, όπως είπε ότι θα προκληθούν ουρές στα φαρμακεία.
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid test κατά του κορονοϊού από τα φαρμακεία, ζητεί με ανακοίνωσή του και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ απ' την πρώτη μέρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας κατέστησε σαφές πως ο κλάδος δεν ήταν ενήμερος για την κυβερνητική εξαγγελία που τους αφορά άμεσα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε σήμερα ότι είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα που θα καταγράφει τα τεστ που πρόκειται να παίρνει ο κάθε πολίτης από τα φαρμακεία. «Αυτό το σύστημα θα αλληλεπιδρά με το σύστημα της συνταγογράφησης που έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Ο κάθε πολίτης με βάση τον ΑΜΚΑ του θα μπορεί να έχει τέσσερα self test για τον Covid -19 τον μήνα. Η διαδικασία είναι υπό διαμόρφωση, αλλά αρχικά οι ίδιοι οι πολίτες θα πηγαίνουν στα φαρμακεία να παίρνουν τα τεστ», είπε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται να δημιουργεί μια πλατφόρμα που στην περίπτωση που προκύψει ένα θετικό τεστ να μπαίνει ο πολίτης εφόσον το επιθυμεί και να το δηλώνει.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: