Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ηχηρό, διεθνές ΣΟΣ για τα αρχαία της Θεσσαλονίκης από το ICOMOS

Ποιο μνημείο αναφέρεται ως πρώτο διεθνές SOS με τη σφραγίδα του ICOMOS; Οι αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), δεν θέλει συστάσεις. Ακόμα κι αν δεν το ξέρει καλά κάποιος, θα έχει ακούσει κάτι για τον βασικό συνεργάτη της ΟΥΝΕΣΚΟ και τον σημαντικότερο διεθνή Οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χιλιάδες ειδικοί επιστήμονες από διάφορους κλάδους (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ιστορικοί, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, νομικοί, οικονομολόγοι, οικολόγοι κ.ά.) συμβάλλουν στην προώθηση των καταστατικών του στόχων, μετέχοντας σε 110 Εθνικές Επιτροπές και σε περίπου 30 Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές.
Όλοι αυτοί οι επιστήμονες αποφασίζουν λοιπόν για τα ετήσια «Heritage Alerts» που αφορούν σε όσα μνημεία ή τοποθεσίες της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με ό,τι γνωρίζει και κρίνει το Διεθνές Συμβούλιο όπως και βάσει των πληροφοριών που λαμβάνονται από τρίτους όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να διερευνηθούν αιτήματα για ανάληψη διεθνούς δράσης σε περιπτώσεις όπου σημαντικά πολιτιστικά μνημεία είναι πιθανό να απειλούνται. Στόχος να επιτευχθεί μέσω του Διεθνούς Συμβουλίου του ICOMOS μία αυστηρή και ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης.
Πρόσφατα λοιπόν, στη διμηνιαία (Ιουνίου-Ιουλίου) ψηφιακή επιθεώρηση του ICOMOS δημοσιεύτηκαν τα «Heritage Alerts» του 2020 περιλαμβάνουν περιπτώσεις που έγιναν αντιληπτές μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου του 2021.
Ποιο μνημείο αναφέρεται ως πρώτο διεθνές SOS με τη σφραγίδα του ICOMOS; Οι αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη. «Κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης», διευκρινίζει το συνοδευτικό κείμενο, «ένα μείζον Βυζαντινό και Ρωμαϊκό αρχαιολογικό σύνολο βρέθηκε στο μελλοντικό σταθμό “Βενιζέλος” του μετρό. Ανατρέποντας απόφαση του 2017, μία Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020, έδωσε άδεια για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό. Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS θεώρησε ότι αυτό θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του μνημείου, την ακύρωση της πολιτιστικής του αξίας και την απώλεια της μοναδικότητάς του. Μετά το Heritage Alert που εξέδωσε το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, η 20η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς ICOMOS που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 ενέκρινε ψήφισμα ζητώντας την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου».
Αξίζει να θυμίσουμε και πάλι ότι η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε προ ημερών ότι «Η επιμονή και η εμμονή στην κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων δηλοί είτε ανεπίτρεπτη άγνοια, είτε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων εις βάρος των Θεσσαλονικέων που έχουν πληγεί από την καθυστέρηση μιας δεκαετίας στην λειτουργία του Μετρό. Κυρίως όμως εις βάρος της τεράστιας αναπτυξιακής δυναμικής της Θεσσαλονίκης, στην οποία επενδύει συνολικά η παρούσα κυβέρνηση».
Έχει άραγε κάτι να πει η κ. Μενδώνη για την προβολή του θέματος ως Νο1 SOS του ICOMOS;
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: