Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Το real estate της Αγίας Έδρας: Στη δημοσιότητα τα ακίνητα του Βατικανού

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά της Καθολικής Εκκλησίας προχώρησε το Βατικανό, δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με 5.000 ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του, στο πλαίσιο μιας από τις πιο λεπτομερείς καταγραφές των περιουσιακών του στοιχείων.
Οι πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Reuters, περιορίστηκαν σε δύο έγγραφα, μια οικονομική έκθεση για το 2020 και το πρώτο δημόσιο έγγραφο προϋπολογισμού.
Η APSA, η οικονομική και λογιστική υπηρεσία του Βατικανού διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις, πληρώνει τους μισθούς και λειτουργεί και ως τμήμα αγορών και ως τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού.
Ο 30 σελίδων προϋπολογισμός της APSA καταγράφει ότι το Βατικανό έχει στην ιδιοκτησία του 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 ακίνητα στο εξωτερικό, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι πρεσβείες που διαθέτει.
Περίπου το 14% των ιταλικών ιδιοκτησιών του νοικιάζονται σε τιμές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές, τα περισσότερα σε εργαζομένους της Εκκλησίας. Περίπου το 40% είναι κτίρια όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.
Στα έγγραφα, ακόμη, καταγράφεται ότι η Καθολική Εκκλησία κατέχει ακίνητα και σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου, του Παρισίου, της Λωζάνης και της Γένοβας.
Ένα από τα κτίρια που κατέχει το Βατικανό στην περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο έφερε τεράστιες απώλειες αφότου αγοράστηκε το 2014 ως επένδυση. Την Τρίτη δέκα άνθρωποι που συνδέονται με την αγορά αυτή αναμένεται να δικαστούν, ανάμεσά τους και ένας καρδινάλιος, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι ξέπλυμα χρήματος, απάτη, εκβιασμός και κατάχρηση εξουσίας.
Το κτίριο, όπως ενημερώνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Βατικανού αναμένεται σύντομα να πωληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στην APSA.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020, ενώ το 2019 το έλλειμμα ήταν στα 79,2 εκατομμύρια. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: