Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Τα «ολυμπιακά μετάλλια» της υπουργού Πολιτισμού

Δύο... ιστορικές αρνητικές πρωτιές έχει καταγράψει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συμπτωματικά αυτές τις μέρες παρακολουθούμε εξελίξεις και στις δύο:
Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Πολιτισμού (και αρχαιολόγος, παρεμπιπτόντως) όχι απλώς συνηγόρησε, αλλά μεθόδευσε, με πείσμα, την απόσπαση διά της «λεγκοποίησης» ενός πολύτιμου, άρτια διατηρημένου αρχαιολογικού ευρήματος. Ο λόγος φυσικά για το μνημειακό σύνολο στον σταθμό Βενιζέλου, έναν αρχαιολογικό «θησαυρό» της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής εποχής, που μαρτυρά την αδιάσπαστη συνέχεια της ζωής στη Θεσσαλονίκη. Την ιστορική αξία της διατήρησής του κατά χώραν έχουν επιβεβαιώσει οι κορυφαίοι βυζαντινολόγοι του πλανήτη, ενώ τα στέρεα επιχειρήματα κατά της απόσπασης δεν περιορίζονται μόνο στην αρχαιολογική σημασία, αλλά επισημαίνουν π.χ. και την αποδυνάμωση της πολιτικής μας διπλωματίας. Και τι μ' αυτό; Εχουν κι αυτά την ίδια παράλογη αντιμετώπιση που έχουν και τα αρχαία: κατατεμάχιση, πακετάρισμα και... «αποθήκευση».
Το άλλο αρνητικό επίτευγμα της κ. Μενδώνη της χαρίζει και το «μετάλλιο» του πρώτου υπουργού που απολύει υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας: όχι έναν ή δύο, αλλά επτά εργαζομένους του παιδικού σταθμού και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και συμπτωματικά όσους είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μεταξύ άλλων ορίστηκε εκκαθαριστής τού -γνωστού ως «αμαρτωλό» ή και «μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ»- Ταμείου. Οι απολυμένοι πάντως κατέθεσαν προχθές στο ΣτΕ «αίτηση ακύρωσης της παράλειψης της Υπουργού Πολιτισμού να μεταφέρει τους εργαζόμενους του παιδικού σταθμού και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο Υπουργείο». Η επιλογή της κ. Μενδώνη παραβιάζει και τον νόμο 4598/2019 (που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη μεταφορά του προσωπικού από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στο ΥΠΠΟ) και το Σύνταγμα, που απαγορεύει σε όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να αναστέλλουν την εφαρμογή των νόμων.
Οι ιστορικές αυτές πρωτιές δεν επηρεάζουν πάντως την κατάταξή της στην κλίμακα δημοτικότητας των υπουργών της κυβέρνησης, καθώς και εκεί στις πρωτιές βρίσκεται, αλλά από το τέλος.
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: