Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Συσπείρωση Εργαζομένων ΑΤΕ / Πειραιώς - Από το ξεπούλημα στο ξήλωμα: 27/07/2012 -27/07/2021

Τα απόνερα του ξεπουλήματος της ΑΤΕ στις 27-07-2012 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας / ΠΑΣΟΚ συνεχίζουμε να βιώνουμε σήμερα. Αυτές τις μέρες (15/07 έως 4/08) υλοποιείται το ξήλωμα του δικτύου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας με το κλείσιμο 64 καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς διαλύοντας τις τοπικές κοινωνίες και σπρώχνοντας εκβιαστικά τους συναδέλφους στην εθελούσια ανεργία.
Η ΑΤΕ από «μαγαζί γωνία» και ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κατέληξε μια Πειραιώς περιχαρακωμένη να χάσει μία μία τις αναφορές της στην ελληνική κοινωνία.
Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν τα δις των ανακεφαλαιοποιήσεων να πάνε και να έρχονται και την ίδια στιγμή η πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες να γίνεται δυσκολότερη, ακριβότερη και χρονοβόρα.
Από την πολυδιαφημισμένη διασφάλιση «όλων των θέσεων εργασίας» με την οποία προτιμήθηκε η «προσφορά» της Πειραιώς καταλήξαμε να μιλάμε σήμερα για συναδέλφους που τους λένε ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και ήδη βρίσκονται σπίτι τους σε άδεια και ….. βλέπουμε.
9 χρόνια μετά…
Είμαστε ακόμα εδώ και παλεύουμε όχι πια μέσα από μια δημόσια τράπεζα με σχετική ασφάλεια για την εργασίας μας, με κανόνες και εργασιακά δικαιώματα, αλλά σε μια τράπεζα που «περισσεύουμε» και προσπαθούν να μας ωθήσουν στην έξοδο.
Παλεύουμε σε μια τράπεζα που κυριαρχεί το απόλυτο ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα, η έλλειψη κανόνων στην εργασία μας και κυρίως ο φόβος για την επόμενη ημέρα.
Παλεύουμε σε μια τράπεζα που οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε πλήρη απομόνωση από τους πολίτες και την κοινωνία. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ΔΗΣΥΕ / ΔΑΚΕ που δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση (!) για το ξεπούλημα της ΑΤΕ το 2012, αποδυναμωμένη από Τον συνδικαλισμό του κατευνασμού και της συμπόρευσης με τις διοικήσεις των Τραπεζών βλέπει τα τρένα να περνούν. Μέχρι η ομοσπονδία να αντιδράσει (ακόμα περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα στις συναντήσεις), οι συνάδελφοι αποκαρδιωμένοι και φοβισμένοι πατούν το κουμπί της εθελούσιας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι χρέος μας όχι τα μνημόσυνα αλλά να κοιτάξουμε με κριτική ματιά όσα καλά και στραβά και να τα φέρουμε μπροστά μας προκειμένου να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.
Η εντατικοποίηση στην τράπεζα Πειραιώς είναι χειρότερη από ποτέ και ο φόβος για την επόμενη ημέρα δημιουργεί πανικό στους συναδέλφους. Ο αγωνιστικός συνδικαλισμός, η συλλογική δράση, η ενημέρωση και οι καθημερινές παρεμβάσεις είναι περισσότερο απαραίτητες από κάθε άλλη φορά.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν και είναι εδώ, διεκδικώντας συλλογικές λύσεις και κανόνες, χωρίς να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός και κυρίως λέμε την αλήθεια στους συναδέλφους ανεξαρτήτως κόστους.
Ραντεβού του χρόνου, ελπίζουμε με καλύτερα μαντάτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: