Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Άρχισε το ξήλωμα των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου

Οργή έχει προκαλέσει η έναρξη του ξηλώματος των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες με τα μηχανήματα να μεταφέρουν τυλιγμένες σε νάιλον τις πρώτες αρχαιότητες προκάλεσε σοκ στους πολίτες που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για μην ακρωτηριαστεί η ιστορία της πόλης τους - Απέχουν από τις εργασίες αποξήλωσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - Σε πανελλαδική απεργία προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αύριο 22/7.
Συνολικά 30 παλέτες με αρχαία, τα οποία αποτελούν τμήματα αρχαίου δαπέδου, μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του Μετρό στο Καλοχώρι. Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων έχουν προκηρύξει απεργία - αποχή των μελών του από τις διαδικασίες απόσπασης των αρχαίων.
Κίνηση που γνωστοποίησαν με εξώδικο στο οποίο αναφέρουν ότι «απέχουν από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση του μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης».
Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του απαιτεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και το υπουργείο Πολιτισμού απαντήσεις και συγκεκριμένα «εάν πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη αρχαιολόγων ή απλώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της Αττικό Μετρό, προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος με την απουσία έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι, τουλάχιστον, θα εποπτεύουν το έργο;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την όλη επιχείρηση πειρατικού στυλ και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αγνόησε «την πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι με ποσοστό 62%, τάσσονται υπέρ της παραμονής των ευρημάτων “κατά χώραν” (in situ), όπως αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Μακεδονία την προηγούμενη Κυριακή».
Παράλληλα καταγγέλλει καταγγέλλει τον Νίκο Ταχιάο, πρόεδρο της Αττικό Μετρό, ο οποίος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης οφείλεται στην άγνοια των πολιτών, «κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λαϊκή βούληση».
Ο κ. Ταχιάος, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ολοκλήρωση του έργου, μέσα στο 2023… και βλέπουμε, ομολογώντας για μια ακόμη φορά πως η καθυστέρηση του έργου, δεν οφείλεται στις προσφυγές -όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση- αλλά στις κυβερνητικές ιδεοληψίες, καθώς τα μετρό, σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα λειτουργούσε.
Πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 22/7
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό και στα κόμματα της Βουλής απέστειλε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όπου «εκτίθενται αναλυτικά οι επιπτώσεις της καταστροφικής επιλογής της απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο σύνολο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης».
Ακόμα, ο ΣΕΑ προχωρά σε κινητοποιήσεις κηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22/7/2021 ενώ, επίσης, καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης στις 9 πμ. (Βενιζέλου και Εγνατία, Θεσσαλονίκη) ζητώντας μαζί με σωματεία, φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να σταματήσει η απόσπαση/καταστροφή των ιδιαίτερα σημαντικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης» και να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες».
Τέλος, μαζί με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα σχηματιστεί την ίδια ημέρα ανθρώπινη αλυσίδα στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα Βενιζέλου στις 7:30 μ.μ.
Σ. Αναγνωστοπούλου - Κ. Στρατής: Ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου
Το αποτρόπαιο έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να συντελείται.
Αφού οι θεσμοί σε ανώτατο επίπεδο απέτυχαν παταγωδώς να σταθούν στο ύψος τους, στιγματίζοντας το όνομα και την ιστορία τους, η κυβέρνηση άρχισε το κομμάτιασμα και το ξήλωμα του μοναδικού οπουδήποτε στον κόσμο μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του Μετρό στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ντροπή στους συντελεστές του εγκλήματος. Ντροπή σε εκείνους που διαμόρφωσαν οριακές πλειοψηφίες για να λάβουν αμέσως μετά «θεσούλες» από την κυβέρνηση. Ντροπή στην κ. Μενδώνη, τον κ. Καραμανλή και κάμποσους παρατρεχάμενους που δεν διστάζουν να αναδειχθούν σε σύγχρονους Μοροζίνι και Έλγινγια να κρατήσουν πάση θυσία τις δικές τους «θεσούλες». Ντροπή στον κ. Μητσοτάκη που μοιράζει «θεσούλες» σε όσους είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το προσωπικό του γινάτι να αναδειχθεί σε οδοστρωτήρα και να μην αφήσει τίποτα όρθιο στη θέση του.
Όλοι τους διαπράττουν μέγιστη ύβρι. Βιάζουν ξεδιάντροπα την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στερώντας από τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές ένα ανεπανάληπτο δώρο της ιστορίας. Και το κάνουν με έπαρση και αλαζονεία, γράφοντας επιδεικτικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που θέλουν και το Μετρό να γίνει πραγματικότητα και τα αρχαία να παραμείνουν αμετακίνητα στη θέση τους. Λύση που υπάρχει και είναι απολύτως ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, όπως έχουν κρίνει τα καλύτερα μυαλά της χώρας στα γεωτεχνικά έργα και τις υπόγειες κατασκευές. Λύση που δεν προβλέπει νέες ανασκαφές, γλιτώνοντας το έργο και τους πολίτες από νέες απρόβλεπτες καταστάσεις και καθυστερήσεις.
Το έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου μας αφορά όλους. Είναι ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων και, ταυτόχρονα, ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Με αυτή τη διπλή του σημασία πρέπει να το αντιληφθούμε και τούτη την ύστατη στιγμή να κινητοποιηθούμε για το αποτρέψουμε.
Είναι ιστορικό μας καθήκον απέναντι στις γενιές που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι και ηθικό μας καθήκον απέναντι στη Δημοκρατία.​

Πηγή: left.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: