Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Τους «σκοτώνουν» όταν 45αρίσουν

Αντιμέτωπη με «μια παγκόσμια κρίση ανεργίας» και «ανθρώπινη τραγωδία» η γενιά Χ, προειδοποιεί έρευνα της Generation ● Κατέχουν σταθερά εδώ και χρόνια το υψηλότερο ποσοστό στις τάξεις των μακροχρόνια ανέργων, ενώ η επίσπευση της αυτοματοποίησης θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τη θέση τους.
Τα άλογα τα σκοτώνουν, ως γνωστόν, όταν γεράσουν· τους εργαζόμενους, στην εποχή της «ψηφιακής μετάλλαξης», μόλις στα μέσα της καριέρας τους.
Μια νέα μελέτη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά Χ και τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 45 ετών, προειδοποιώντας ότι πιθανότατα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση ανεργίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Generation, μια ΜΚΟ που εστιάζει στην απασχόληση και βασίστηκε σε διεθνή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ινδία, Σιγκαπούρη).
Η μελέτη διαπιστώνει ότι η ταχεία υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επιτάχυνση της αυτοματοποίησης στους χώρους εργασίας επιδείνωσε τη θέση των πιο ηλικιωμένων εργαζόμενων, καθιστώντας δυσκολότερο για όσους βρίσκονται στα μέσα της καριέρας τους να εξασφαλίσουν ρόλους στην παραγωγική διαδικασία. Ο πληθυσμός των 45+ κατέχει σταθερά το υψηλότερο ποσοστό στις τάξεις των μακροπρόθεσμα ανέργων. Τα τελευταία έξι χρόνια, τα άτομα που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας αποτελούν ένα σταθερά υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων. Από τους άνεργους ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 63% ήταν χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου των ανέργων ηλικίας 18-24 ετών.
Το εκπληκτικά υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμα ανέργων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη, «μια ανθρώπινη τραγωδία σε παγκόσμια κλίμακα». Οι άνθρωποι που παραμένουν πολύ καιρό άνεργοι αντιμετωπίζουν συνήθως σημαντική οικονομική πίεση. Είναι πιο πιθανό να βιώσουν θέματα ψυχικής υγείας, όπως και κατάθλιψη. Κάθε απόρριψη εργασίας γίνεται αισθητή σε να βαθιά προσωπικό επίπεδο. Οι μακροχρόνια άνεργοι αναφέρουν επίσης εκτεταμένες δυσκολίες στις οικογενειακές τους σχέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα 45+ άτομα συνήθως θεωρούν την ηλικία ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την εύρεση εργασίας.
Μεταξύ των ερωτηθέντων της έρευνάς την άποψη αυτή υιοθέτησε το 53% αυτών που άλλαξαν σταδιοδρομία επιτυχημένα και το 71% αυτών που είναι άνεργοι. Τα ποσοστά διέφεραν κατά χώρα. Για παράδειγμα, το 85% των 45+ που ψάχνουν για δουλειά στη Σιγκαπούρη συμφωνούν ότι η ηλικία αποτελεί εμπόδιο στην απασχόληση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 46%. Ωστόσο η πεποίθηση ότι η ηλικία είναι ένα τρομερό εμπόδιο είναι σημαντική σε όλες τις χώρες. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι από τη στιγμή που κάποιος φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες για δουλειά» τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Generation, Μόνα Μούρσεντ.
Εξίσου μεγάλο εμπόδιο για τους 45+ είναι η προκατάληψη που υπάρχει σε βάρος τους από τους επικεφαλής προσλήψεων στις επιχειρήσεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι διευθυντές προσλήψεων σε όλους τους κλάδους θεωρούσαν όσους είναι άνω των 45 ετών τη χειρότερη εργασιακή ομάδα σε όρους ετοιμότητας εφαρμογής, καταλληλότητας και εμπειρίας. Ως αιτιολογία επικαλέστηκαν την απροθυμία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να δοκιμάσουν τις νέες τεχνολογίες (38%), την αδυναμία απόκτησης νέων δεξιοτήτων (27%) και τη δυσκολία συνεργασίας με τις άλλες γενιές (21%).
Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται ωστόσο σε πλήρη αντίθεση με τις ευρείες ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας συχνά ξεπερνούν σε επιδόσεις τους νεότερους τους. Η Μούρσεντ τόνισε ότι αντίφαση αυτή επιβεβαιώνει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε βάρος τους στους χώρους εργασίας. Η εκπαίδευση και η επανακατάρτιση θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο ζήτημα. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε απροθυμία να συνεχιστεί η κατάρτιση μεταξύ των αναζητούντων εργασία που είναι 45 ετών και άνω.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: