Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ερυθρός Σταυρός: Η πανδημία επιδείνωσε δραματικά τις βιοτικές συνθήκες των πιο ευάλωτων

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) δείχνει πως η πανδημία πέρα από τις απώλειες εκατομμυρίων ζωών, την κατάρρευση των συστημάτων υγείας και την διαταραχή της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει και σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους μετανάστες, δηλαδή τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας.
Με αυτό τον τρόπο οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν υποστεί πολλές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος, αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος τα στοιχεία που συνέλεξε από τους 192 συλλόγους του παγκοσμίως.
Η υγειονομική και οικονομική κρίση αύξησε επίσης τη διατροφική ανασφάλεια και μείωσε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες αρωγής σε άτομα που έχουν υποστεί βία, αυξάνοντας και επιδεινώνοντας παράλληλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η έρευνά μας δείχνει αυτό που υποψιαζόμαστε και φοβόμαστε εδώ και καιρό, δηλαδή πως τα δευτερογενή καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πανδημίας κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό και θα είναι αισθητά επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος της FICR, Φραντσέσκο Ρόκα.
«Οι άνθρωποι που ήταν ήδη ευάλωτοι, λόγω συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και φτώχειας σπρώχθηκαν λίγο παραπάνω προς το χείλος του γκρεμού», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενες γυναίκες επλήγησαν ιδιαίτερα από τις απώλειες θέσεων εργασίας δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται συχνότερα στην ανεπίσημη οικονομία και σε τομείς που έχουν ισχυρούς υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ο τουρισμός.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πως τα λοκντάουν προκάλεσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση των γυναικών, οι οποίες εκτέθηκαν κατά συνέπεια περισσότερο στην ενδοοικογενειακή βία. Αναφέρει για παράδειγμα την περίπτωση των Φιλιππίνων όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως 114.000 γυναίκες καταγράφηκαν το 2020 ως θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας λόγω των απαγορεύσεων.
Επιπλέον, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους βίωσαν πολύ πιο έντονα τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους εθνικούς συλλόγους της FICR έδειξε πως η μετανάστευση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος λόγος ευαλωτότητας μετά την αστεγία στην κατάταξη των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Η βασικότερη πτυχή είναι η απώλεια εργασίας και η ανεργία, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών που διαβιούν.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: