Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Αντιδράσεις σε Σουηδία και Φινλανδία για τη συμφωνία με την Τουρκία

Μπορεί στη Μαδρίτη να περισσεύουν τα χαμόγελα από την άρση του τουρκικού βέτο, ωστόσο, ορισμένα σημεία της συμφωνίας αγγίζουν κεντρικές πολιτικές επιλογές δεκαετιών σε Σουηδία και Φινλανδία και προκαλούν αντιδράσεις.

Οι δύο χώρες προχώρησαν σε παραχωρήσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων, αλλά και η στάση που θα τηρήσουν απέναντι σε πρόσωπα και οργανώσεις που η Άγκυρα κατηγορεί για τρομοκρατία.
Στη Σουηδία ήδη ζητούνται εξηγήσεις για τις παραχωρήσεις ιδιαίτερα στο ζήτημα των δικαιωμάτων πολιτικών προσφύγων, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέ Κακαμπάβεχ (κουρδικής καταγωγής) έκανε λόγο για «μαύρη η μέρα για τη σουηδική ιστορία».
Η Πεζμεργκά πολιτικός, η οποία στήριξε με την ψήφο της τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για να περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός, ήταν καταπέλτης αναφέροντας «Οι Κούρδοι θυσιάστηκαν», ενώ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε.
Η Λίντε, πάντως, με τη σειρά της υποστήριξε ότι συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει και έκδοση ατόμων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», αλλά οι Σουηδοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν.
«Δεν θα γίνει καμία έκδοση εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για τρομοκρατική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει λόγος για τους Κούρδους να πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα ή τα δημοκρατικά δικαιώματά τους θα καταστρατηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, έσπευσαν με τρόπο βολικό να δείξουν την πόρτα της εξόδου στην Κακαμπάβεχ αναφέροντας ότι «τηρούμε πάντα τις συμφωνίες μας.
Είχαμε συμφωνία πολιτικής συνεργασίας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου 2021/22. Η οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά το τέλος της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής περιόδου».
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αύξηση στις εκδόσεις συνεπεία του αποτελέσματος της συμφωνίας με την Τουρκία ώστε να άρει την αντίρρησή της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα ληφθούν από τις τουρκικές αρχές.
Αντιδράσεις φαίνεται πως υπάρχουν και στη Φινλανδία, με τους Πράσινους να ζητούν άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη συμφωνία και το περιεχόμενό της.
Φινλανδικά ΜΜΕ μεταφέρουν δηλώσεις του προέδρου της χώρας, ο οποίος φέρεται να σημείωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα έκδοσης, καθώς δύο ύποπτοι που κατονομάζει η Τουρκία, δεν βρίσκονται πια στην Φινλανδία.
Για την ιστορία, πάντως, η Τουρκία ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα καταθέσει ξανά στις δύο χώρες αίτημα έκδοσης για 33 πρόσωπα, τα οποία κατηγορεί ότι ανήκουν είτε στο PKK είτε στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους έχει δημοσιεύσει η τουρκική Hürriyet, ενώ η λίστα περιλαμβάνει δημοσιογράφους, συγγραφείς και ακτιβιστές.
Ήδη η Derdiye Kül δήλωσε ότι φοβάται πως η Σουηδία θα την απελάσει στην Τουρκία όπου την περιμένει ισόβια φυλάκιση και βασανιστήρια.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: