Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα - «Ναι» από ΕΕ

Γεμάτη λάθη και παραλείψεις, ήταν η αίτηση που κατατέθηκε από τουρκικό φορέα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Patent and Trademark Office-USPTO) για την κατοχύρωση του όρου Turkaegean για ευρεία χρήση διαφημιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία Destek Patent με έδρα την Προύσα, εκ μέρους του φορέα TÜRKIYE TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJA ETC. Στις 3 Ιουνίου 2022 έγινε η κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης, στην οποία ο νομικός σύμβουλος που εξέτασε την υπόθεση, αναφέρει αναλυτικά τέσσερις λόγους.
Ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα προκαλεί ερωτήματα για την σοβαρότητα με την οποία δρομολογήθηκε το όλο εγχείρημα και την προφανή έλλειψη τεχνογνωσίας, είναι ότι “η αίτηση δεν κατατέθηκε από αμερικανικό Δικηγορικό Γραφείο όπως προβλέπεται”.
Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει επίσης στο σκεπτικό της απόφασης ότι “πρέπει να γίνει ακριβής περιγραφή της χρήσης του όρου”, ότι δεν επιτρέπεται η χρήση παρένθεσης και εισαγωγικών (με αυτό τον τρόπο είχε γίνει η καταχώρηση του όρου) και ότι δεν υπάρχει επισυναπτόμενη στην αίτηση, η ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του αιτούντος.
Η προθεσμία για να ζητηθεί αναθεώρηση της απορριπτικής απόφασης λήγει στις 3 Δεκεμβρίου του 2022.
«Ναι» από ΕΕ
Σημειώνεται ότι, οπως αποκάλυψε το naftemporiki.gr ο όρος Turkaegean, έχει εγκριθεί από την ΕΕ.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) , έκανε αποδεκτή - χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.
Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.
Το θέμα εγείρει σοβαρούς κινδύνους καθώς τίποτα δεν αποκλείει, η Τουρκία να «πατήσει» πανω στην συγκεκριμένη απόφαση ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνικότητα του Αιγαίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: