Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Επίσημο αίτημα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ για τα F-35 την ώρα που ο Μπάιντεν «παζαρεύει» F16 με την Τουρκία

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπεγράφη και αναμένεται να σταλεί εντός των επόμενων ωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να το συζητήσουν. Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν το επίσημο αίτημα λέγοντας ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό.
Kαι μια ακόμα είδηση: Ο Ερντογάν για τα «ευχαριστώ» του Μπάιντεν (για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) προχώρησε σε νέο «παζάρι» που προφανώς βοηθά τη… «συνοχή» του ΝΑΤΟ. Την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.
Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε ότι Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής», είπε.
Τη θυμάστε εκείνη την «ιστορική ομιλία» (έτσι χαρακτηρίστηκε πριν καν γίνει) του Κυριάκου Μητσοτάκη (από εκεί η φωτογραφία) στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ; Τότε που ο Μητσοτάκης μίλησε σαν κυβερνήτης πολιτείας της Αμερικής. Τότε αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, προσπαθώντας να φανεί και κάπως αυστηρός, αλλά δεν τα κατάφερε. Περίπου παρακάλεσε να μην προχωρήσει το «ντιλ» με τα F 16 στην Άγκυρα, ενώ ο ίδιος ζήτησε F-35 για να έχει η χώρα στρατιωτική υπεροχή, έλεγε όταν γύρισε στην Ελλάδα.
Τελικά, οι ΗΠΑ πουλάνε πολεμικό εξοπλισμό στους «συμμάχους» (στο ΝΑΤΟ) Ελλάδα και Τουρκία την ώρα που η Άγκυρα έχει ξεφύγει θέτοντας ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Συμφωνίες για την πολεμική τους βιομηχανία, τη γεωπολιτική τους εξυπηρέτηση στην περιοχή και καλούν Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρούνε». Τέτοιοι «σύμμαχοι»…
Κυβερνητικές πηγές για τα F-35: «Είναι το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία»
Σχετικά με είδηση που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι υπεγράφη το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "είναι ζήτημα του υπουργείου 'Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό".
Όπως σημειώνουν, "πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία".


Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: