Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

«Σβήνουν» αξιώσεις και ελπίδες 1,3 εκατ. συνταξιούχων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει την κυβέρνηση και αποκλείει από το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές όσους δεν είχαν καταθέσει αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020.
Την αρνητική παράδοση που εγκαινίασε στην εποχή των μνημονίων, εκδίδοντας, ειδικά στα συνταξιοδοτικά αιτήματα, αρνητικές αποφάσεις, συνεχίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειάς του (1403-7/2022).
Κατ’ αρχάς δικαιώνει την κυβέρνηση, η οποία με τον νόμο 4714/20 όρισε ότι όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31 Ιουλίου 2020 δεν δικαιούνται να προσφύγουν δικαστικά για να διεκδικήσουν αναδρομικά από τις περικοπές που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις και τα δώρα συντάξεων για εκείνη την περίοδο (11μηνο), για την οποία το ΣτΕ έχει ταχθεί με παλαιότερη απόφασή του υπέρ της καταβολής αναδρομικών από περικοπές σε κύριες συντάξεις.
Δηλαδή, οι αξιώσεις για αναδρομικά από τους περίπου 1.300.000 συνταξιούχους που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές, είτε γιατί δεν γνώριζαν είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο για το παράβολο της αγωγής, αποσβένονται οριστικά και με τη βούλα του ΣτΕ.
Αντιθέτως, όσοι είχαν κάνει αναθέσεις σε δικηγορικά γραφεία και είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι την 31η Ιουλίου του 2020, θα συνεχίζουν τα δικαστήριά τους μέχρι να τελεσιδικήσουν και να λάβουν, εντόκως, αναδρομικά 11μήνου (από την 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016) από τις περικοπές στις επικουρικές και τα δώρα των συντάξεων.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «γειώνει» όσους συνταξιούχους προσδοκούσαν μια δικαίωση που δεν θα είναι επιλεκτική, θεωρώντας ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί την έσχατη καταφυγή.
Η απόφαση του ΣτΕ δίνει το άλλοθι στην κυβέρνηση να πει «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» και «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε». Αλλά, ταυτοχρόνως, ο αποκλεισμός περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπων από τα αναδρομικά και το δικαίωμα διεκδίκησής τους βαραίνει την ίδια πολιτικά. Εκτός αν θέλει να διαψεύσει τα προγνωστικά και αποφασίσει να νομοθετήσει την άρση του αποκλεισμού.
Πολύ περισσότερο που με την ίδια απόφαση το ΣτΕ επικυρώνει και τη νομοθετική εξαίρεση από δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών για το 11μηνο της κύριας σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, το 2012, και δεν συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, τον Οκτώβριο του 2020.
Οι δικηγόροι
«Οι αιτιάσεις μας περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων περί αποσβέσεως των αξιώσεων των συνταξιούχων διά νόμου απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα και κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)», σημειώνει με ανακοίνωσή της η νομική εταιρεία Λουκά Αποστολίδη, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο τμήμα των αγωγών που κατατέθηκαν από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για λογαριασμό των μελών του.
«Οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που έχουν ασκήσει αγωγές, θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πολιτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020», συμπεραίνει το γραφείο Αποστολίδη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ακόμη έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα, χωρίς καμία πρόνοια δικαιοσύνης και διοίκησης... Η ταλαιπωρία όλων όσοι έχουν ασκήσει αγωγές θα συνεχιστεί για χρόνια και η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης θα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός», καταλήγει.
Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ, απαντώντας στην προσφυγή των γιατρών του ΕΣΥ, με απόφασή της αποφάνθηκε ότι οι διατάξεις του ν. 4472/2017, με τις οποίες ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ καθορίστηκαν με νέο ειδικό μισθολόγιο, αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος), καθώς και στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Παρ’ όλα αυτά, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι γιατροί δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: